Recept na plněné papriky s rajčatovou omáčkou zvládne i začátečník

Papriky jsou obecně velice zdravé, obsahují velké množství vitamínů a minerálů. Lze je kombinovat s různými druhy zeleniny a hodí se i do pokrmů masitých. Jsou nenahraditelnou součástí například věhlasného jídla zvaného lečo, nebo jsou výborné grilované jen tak s olejem a solí. S tímto jednoduchým receptem vykouzlíte skvělé jídlo vhodné nejen na oběd, ale i večeři, a dokonce díky jeho lahodné chuti dostanete i nějaké ty vitamíny do vašich potomků. A při vaření to bude v celém vašem bytě krásně vonět. Pusťte se do toho!

Co budete potřebovat na plněné papriky?

Na výrobu plněných paprik v rajčatové omáčce budete potřebovat:

  • 8 paprik (nejlépe těch světle zelených)
  • půl kila mletého masa (mix vepřového a hovězího)
  • čtvrt šálku rýže
  • jedna střední cibule

Z koření je zapotřebí soli, sladké papriky, pepře, tymiánu, bobkových listů. Na rajčatovou omáčku pak půl kila rajčat více zralých, čerstvou petrželku a jednu sklenici již hotové rajčatové omáčky.

Jaký bude postup?

Nejprve si omyjte pod vlažnou vodou všechny papriky a poté je zbavte stonků a semínek. Musíte ale opatrně, aby vám papriky zůstaly celé, bez otvorů. Budete je pak plnit. Mezitím si osmahněte na oleji jemně pokrájenou cibulku, kterou poté dejte do větší mísy.

Mleté maso, nejvhodnější je mix vepřového a hovězího, pak vložte k osmažené cibuli do mísy a vsypte šálek rýže. Na řadě je koření. Dostatečně směs osolte, opepřete, vsypejte i sladkou papriku a trochu sušeného tymiánu. Hmotu řádně promíchejte, nejlépe omytou a čistou vlastní rukou.

Plnění paprik a vaření v omáčce

Hotovou masovou směsí s rýží pak jednotlivé papriky plňte až po okraj. Když máte hotovo, umístěte papriky do hlubokého hrnce s tlustějším dnem a podlijte hotovou rajčatovou omáčkou, přisypte pokrájená zralá rajčata a dva až tři bobkové listy.

Nechte na mírném plamenu vařit na plotně, než papriky změknou a rajčata se v omáčce zcela rozpadnou. Pokud se vám bude zdát, že nemáte dostatek tekutiny, můžete přidat během vaření paprik i trochu převařené vody. Zabráníte tím i připalování zeleniny.

Servírování plněných paprik

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou jsou skvělé jak k houskovým knedlíkům, tak jen samotné s čerstvým chlebem a zakysanou smetanou. Nemusíte však k nim jíst žádnou přílohu. Záleží na vašich chutích. Přejeme zdárné vaření a dobré chutnání!

Laisser un commentaire