Recept na voňavý domácí chléb ze sušeného droždí zvládne i začátečník

Koupit poměrně kvalitní pečivo, tedy hlavně chléb, v dnešní době není problém. Narazíme na něj v obchodních řetězcích, nebo malých pekárnách. K dostání jsou housky, nebo třeba rohlíky z bílé mouky, rovněž i celozrnné bulky, či bochánky. Chlebů je k dostání také nespočet. Žitný, slunečnicový, kváskový, stačí si jen vybrat. Jedno je ale jasné, nad to doma zhotovené pečivo zkrátka není. Výhody domácího pečení jsou nezměrné.

Do těsta si můžete přidat dle libosti jakékoliv přísady, proces výroby máte zcela pod kontrolou a výsledná chuť je prostě nesrovnatelná, oproti pečivu kupovanému. Dnes jsou již k dostání na trhu i speciální pekárny určené k pečení chleba, ty vám práci ještě více usnadní. Celý proces si spotřebič kontroluje úplně sám. Od přípravy těsta po upečení. My vám přinášíme klasický recept na tento skvělý a voňavý chléb ze sušeného droždí. Zvládnou to i začátečníci a zapojit do pečení můžete i vaše ratolesti!

Jaké ingredience potřebujete?

Než se pustíte do přípravy těsta, připravte si následující suroviny:

  • 500 gramů pšeničné mouky
  • 375 mililitrů teplé vody
  • 5 gramů sušeného droždí
  • 1 a půl lžičky soli

Jak postupovat při přípravě těsta?

Teplou vodu vlijte do hluboké mísy a vysypte do ní sušené droždí s trochou soli, vše pak vařečkou promíchejte do rozpuštění. Následně přes jemné sítko do vody se sušeným droždím prosejte pšeničnou mouku a nejlépe rukama vytvořte hladké, nelepivé těsto, vytvořte z něj bochánek a posypte moukou. Přikryjte jej v míse utěrkou a nechte kynout pár hodin na teplém místě.

Pečení domácího chlebu

Až těsto na chléb vykyne, vyjměte jej z hluboké mísy a přesuňte na pomoučený vál. Můžete ho ještě trochu prohníst. Pak z něj vytvořte pěkně kulatý bochník a vložte na plech, vystlaný pečícím papírem. Mezitím si předehřejte troubu na zhruba 230 stupňů Celsia. Připravte si také žáruvzdornou nádobu s vodou, kterou budete vkládat do trouby pod bochník. Až se trouba vyhřeje, připravený chlebový bochník do ní vložte, spolu s nádobou s vodou a pečte při 230 stupních asi 30 minut.

Na povrchu chleba se vytvoří krásně křupavá kůrka a pečivo krásně rozvoní váš byt. Špejlí se můžete přesvědčit, zda je chléb řádně upečen. Hotová domácí chléb nechte vychladnout a podávejte s oblíbenými pokrmy, nebo pomazánkami. Skvělý je i namazaný doma vyškvařeným sádlem a posypaný jarní cibulkou. Tato kombinace vás navrátí do dětských let. Chleba uchovávejte v suchém prostředí.

Nejlépe v plastovém, nebo plátěném sáčku určeném na chleba. Dobrou volbou je i chlebník. Pečivo vám vydrží chutné a měkké i několik dní. Výhodou domácího pečení pečiva je i to, že si do těsta můžete přidat dle libosti jakékoliv další ingredience. Výborný je například česnek, slunečnicová semínka, lněná, či chia semínka. Přejeme dobrou chuť!

Laisser un commentaire