Recept na zdravé kremrole bez cukru, mléka a také lepku

Proč se vyhýbat sladkému, když není vždy tak špatné? Tyto kremrole vás o tom přesvědčí. A to, i když vám záleží na vaší váze. Povinná izolace je téměř za námi a my počítáme nabité kilogramy navíc. Období karantény a nemožnosti chodit do práce totiž mnozí lidé trávili zdokonalováním svého kuchařského umění, což se projevilo nejen na řadě báječných nových receptů, ale také na obvodu pasu. Proto vám dnes přinášíme kombinaci, která by se vám v současné chvíli mohla velmi hodit. Je to recept na skvělé kremrole, které jsou lahodně sladké, jak jste byli dosud zvyklí, ale navíc jsou i zdravé a jen tak po nich nepřiberete. K jejich výrobě totiž nepoužijeme ani mouku ani mléko a dokonce ani cukr! Zaujali jsme vás?

K výrobě kremrolí budete potřebovat:

Na krém:

  • 250 ml mandlového nebo obyčejného mléka
  • 3 vejce
  • 25 g březového cukru Xylitol
  • 10 g mandlové mouky (můžete připravit rozemletím mandlí)
  • 10 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Příprava krému:

Připravte si větší misku a rozklepněte do ní vejce. Přidejte březový cukr a vanilkový extrakt. Metličkou důkladně promíchejte a pak vmíchejte mandlovou mouku a kukuřičný škrob. Metličkou důkladně vymíchejte.

Mandlové mléko v kastrůlku zahřívejte až k varu. Když se začne vařit, přilijte jej do vaječné směsi a důkladně míchejte, aby se nenadělaly hrudky. Budoucí krém pak nalijte zpátky do rendlíku a dále na mírném ohni za stálého míchání vařte do té doby, než vznikne homogenní a hustá hmota připomínající puding. V tu chvíli jej odstavte ze sporáku a nechte zchladnout.

Krém do kremrolí je připraven.

Takto ale můžete připravit i zdravou alternativu pudingu. Nic vám nebrání si tuto dobrůtku vychutnat jen tak. Jen pozor, pokud ji chcete do kremrolí, aby vám ji děti nesnědly!

Krém je možné použít i na dozdobení různých jiných druhů dortů namísto tradičního máslového krému. Je to mnohem zdravější a troufáme si říci, že i chutnější varianta.

Na těsto:

  • 100 g mandlové mouky
  • 4 vaječné bílky
  • 60 g březového cukru xylitol
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • ½ šálku mandlové smetany

Příprava kremrolí:

Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C.

Oddělte si vaječné bílky a ušlehejte z nich sníh. Přidejte do něj také březový cukr a vanilkový extrakt a chvilku ještě pokračujte ve šlehání, aby se suroviny v bílku rozpustily a řádně se s ním promíchaly a směs byla dokonale pevná. To se pozná tak, že při vytažení šlehače se na povrchu vytvoří z hmoty pevné špičky.

Pak vařečkou do sněhového bílku jemně vmíchejte mandlovou mouku a smetanu a vytvořte homogenní jednolité těsto.

Plech vyložte pečicím papírem a na něj lžící odměřte malé hromádky těsta, které vytvarujte a vyrovnejte do tvaru koleček. Takto připravené těsto vložte do trouby na 6 – 7 minut.

Těsto je velmi jemné, proto při pečení dejte pozor, ať se nepřipálí.

Po dopečení kolečka z těsta opatrně odloupněte špachtlí nebo jiným vhodným nástrojem tak, abyste je nepoškodili a nepotrhali. Pak je opatrně srolujte do tvaru kremrole a nechte vychladnout a ztuhnout.

Nakonec pomocí zdobicího sáčku naplňte kremrole připraveným vaječným krémem a máte hotovo!

Výhody březového cukru

Březový cukr patří chemicky do kategorie cukrových alkoholů, které se nacházejí, jak už název napovídá, v březovém dřevě, ale také v malinách, švestkách, jahodách nebo v ovsu. Sladí podobně intenzivně jako běžný cukr, ale má mnohem méně kalorií a je vhodný i pro diabetiky, protože pro jeho metabolismus není zapotřebí inzulín. Zároveň neškodí zubům, naopak působí proti vzniku zubního kazu, a proto se používá jako součást některých bonbónů a žvýkaček.

Výhody mandlového mléka

Mandlové mléko má konzistenci podobnou kravskému mléku, ale neobsahuje lepek, laktózu ani cholesterol. Kromě toho je bohatou zásobárnou důležitých vitaminů, jako například A a D, obsahuje antioxidanty, omega 6 mastné kyseliny a minerály jako je draslík, vápník nebo zinek. Kromě toho obsahuje vysoké množství vlákniny, čímž chrání zdraví střev. Proto i když netrpíte intolerancí laktózy, není úplně od věci si čas od času mandlové mléko dopřát.

Laisser un commentaire