Recept na zdravý a chutný salát, který vám vydrží i několik měsíců

Především v zimě má naše tělo nedostatek vitamínů a minerálů. Tento salát plný zdravé zeleniny je možností, jak jejich deficit doplnit. Zavařte si v létě chutnou formou sezónní šťavnatou zeleninu, která vám v zimních měsících přijde vhod. Pochutnáte si!

Co budete potřebovat k přípravě salátu?

Až půjdete do odchodu na nákupy, tak nezapomeňte toto:

  • Ze zeleniny: dvě kila správně zralých rajčat, kilo a půl okurek, půl kila červené papriky, půl kila zelené papriky, kilo cibule, feferonky (dle chutí), kopr, čerstvou petrželku
  • Dál budete potřebovat: sůl, pepř, slunečnicový olej a ocet

Jak postupovat při přípravě pestrého salátu?

Nejprve si omyjte všechny druhy zmíněné zeleniny pod vlažnou vodou. Rajčata nakrájejte na stejně velké půlměsíčky a přendejte do hluboké mísy. Poté pokrájejte i cibuli, na stejně široká kolečka, posolte a smíchejte s rajčaty. Pak jsou na řadě papriky, z kterých vyjměte všechna semínka a krájejte na kolečka.

Nakonec ještě zpracujte stejným způsobem okurky a všechnu zeleninu přesuňte do mísy s rajčaty a cibulí. Postupně přidejte najemno pokrájený kopr a petrželku, dochuťte solí, pepřem, octem a přelijte slunečnicovým olejem. Salát zodpovědně promíchejte a nechte odpočinout asi dvacet minut, zelenina pustí šťávu.

Plnění do sklenic

Po dvaceti minutách lze připravený salát postupně vrstvit do sterilizovaných sklenic. Zeleninu v nádobách pak ještě přelijte šťávou, která vám zbyla v míse. Můžete přisypat do sklenic i kuličky černého pepře, nebo feferonky.

Nádoby pak dobře uzavřete pomocí šroubovacích víček. Připravte si zavařovací velký hrnec, který naplňte do poloviny vodou a uzavřené sklenice se salátem do něj naskládejte. Sterilujte asi 40 minut na středním plamenu. Poté nádoby vyjměte a otočte dnem vzhůru.

Zavařený salát oceníte v chladných dnech

Zavařený zeleninový salát z rajčat, paprik a okurky uchovávejte na temném a chladném místě. Zde vám do zimy vydrží. Tedy pokud jej nesníte dříve, je opravdu chutný! Můžete jej s klidem podávat k různým druhům pokrmů. Hodí se však nejvíce například k jídlům s masem.

Klidně se do něj ale pusťte i jen tak, když budete cítit, že na vás leze nějaká nemoc. Zažene totiž všechny bacily. Uděláte jím také radost i leckterému vegetariánovi, nebo veganovi. Přejeme vám dobrou chuť!

Laisser un commentaire