Recepty na univerzální křehká těsta, která lze použít na přípravu sladkých i slaných koláčů

Přemýšlíte nad tím, co byste upekli dobrého pro vaši rodinu a nedokážete se rozhodnout pro sladkou, nebo slanou verzi? My vám zde nabízíme recepty na těsta, která jsou v podstatě univerzálně upotřebitelná. Můžete z nich udělat skvělý slaný koláč s masem a zeleninou, nebo i sladkou dobrotu s borůvkami a drobenkou. Je to zcela na vás, jak se rozhodnete. Do výroby jakýchkoliv vámi zvolených pokrmů můžete zapojit i děti. Skvěle se například při vykrajování, nebo válení těsta zabaví. Všechna níže uvedená těsta jsou velice jednoduchá na přípravu a chuťově přímo excelentní! Vyzkoušejte je.

Recept první: Těsto s kefírem

Až půjdete s rodinou na nákup, nezapomeňte přihodit pár produktů navíc! Potřebovat budete především:

  • 500 mililitrů kefíru
  • 800 gramů hladké mouky
  • 50 mililitrů slunečnicového oleje
  • 40 gramů másla

Dál je zapotřebí těchto surovin: jednoho vejce, dvou lžic cukru krystal, lžičky soli, lžičky jedlé sody.

Jak postupovat při přípravě těsta s kefírem?

Do hluboké mísy si rozklepněte vejce, přidejte sůl, cukr, jedlou sodu a dobře promíchejte. Pak přilijte olej, mouku, kefír a změklé máslo. Ze všech surovin rukama vypracujte hladké nelepivé těsto. Až budete mít těsto zpracované, posypte ho trochou mouky, přikryjte utěrkou a nechte asi půl hodiny kynout a teplém místě. Po půl hodině pak můžete z tohoto skvělého těsta připravovat různé varianty sladkých a slaných koláčů.

Skvělý je například masový koláč, na jehož náplň můžete použít třeba mleté hovězí maso ochucené rajčaty, česnekem, bazalkou a sýrem. Bezvadné je tohle těsto i na klasický sladký koláč s drobenkou, na jehož přípravu lze použít jakékoliv oblíbené ovoce, jako jsou například borůvky, jahody, jablka, meruňky, třešně, nebo višně. Výborné budou z těsta i makové, tvarohové, nebo jablečné záviny. Fantazii se meze opravdu nekladou.

Recept druhý: Jemné máslové těsto

Tento recept přivítají rovněž všechny hospodyňky, které rády pečou různé dobroty. Připravíte z něj hravě pro návštěvu slaný závin, nebo ovocné šátečky! Tohle univerzální těsto je také velice chutné a rovněž velice jemné, díky většímu zastoupení másla v receptuře. Potřebovat budete: 200 gramů másla, jeden vaječný žloutek, špetka soli, 100 mililitrů bílého jogurtu, 500 gramů hladké mouky.

Jak postupovat při přípravě jemného máslového těsta?

Nejdříve si smíchejte v míse změklé máslo s moukou. Pak přidejte žloutek, špetku soli a jogurt. Rukama všechny suroviny zpracujte v hladké nelepivé těsto a můžete tvořit dobroty dle vaší představivosti. Skvělou variantou jsou například křupavé karamelové sušenky, které zhotovíte tak, že si z těsta vyválíte pomocí válečku plát a ten nařežete na trojúhelníky. Pak si z vaječných bílků ušleháte tuhý sníh a potíráte jím jednu stranu připravených trojúhelníků z těsta. Následně ještě před pečením posypete cukrem.

V troubě se během přípravy cukr krásně rozpustí a vytvoří se karamelová krusta. Sušenky pečte asi na 180 stupňů Celsia do té doby, než zezlátnou. Z množství těsta, které jste si připravili zhotovíte asi čtyři misky sušenek. Tento recept si zamilujete, keksy jsou opravdu výborné! Zkusit můžete například i čokoládové kapsičky, které jsou zcela jednoduché.

Postupujete podobným způsobem, jako při přípravě karamelových sušenek, pouze s tím rozdílem, že jednotlivé nařezané dílky těsta postupně plníte čokoládou dle libosti, dáte doprostřed dvě až tři kostičky a zabalíte pečlivě ze všech stran. V troubě se čokoláda uprostřed těsta krásně rozpustí a vy získáte blažený pocit z chutného čokoládového zákusku. Vyzkoušet můžete tímto identickým způsobem i masové taštičky. Přejeme dobrou chuť.

Laisser un commentaire