Skvělý čokoládový dort nejenom dokonale chutná. Peče se na pánvi

Pro milovníky všeho kakaového a čokoládového bude jistě tento recept potěšením. Je to chutný čokoládový dort. A jestliže nemáte doma troubu, nezoufejte. Tento koláč si jednoduše upečete i na obyčejné pánvičce. Je to opravdu jednoduché a rychlé a výsledek stojí jednoznačně za to.

Co budete potřebovat na přípravu čokoládového dortu?

Na těsto si připravte tyto ingredience:

  • 3 až 4 polévkové lžíce medu
  • 1 a půl lžičky jedlé sody
  • 110 gramů másla, 4 vejce
  • 100 až 120 gramů cukru, 200 gramů polohrubé mouky a 2 velké lžíce kakaa

Jak připravit těsto?

Nejprve vložte do hrnce med a ten na ploténce mírně zahřejte, následně k němu přisypte jedlou sodu a vytvořte karamel. Pak přidejte máslo, rozmíchejte a nechte vychladnout. Vejce pak v míse vymíchejte s cukrem do pěny, vsypte i trochu soli. Do vaječné směsi přidejte zchladlou karamelovou hmotu a metličkou spojte všechny suroviny dohromady, vznikne hladké tekuté těsto. Nakonec prosejte po stupně i mouku a kakao. Vzniklé těsto pak vlévejte (po 2-3 lžících) na pánev o průměru asi 20 centimetrů, kterou vymažete máslem. Pečte pod poklicí asi 5 minut. Tímto způsobem uděláte z těsta několik plátů na dort.

Na čokoládový krém si obstarejte tyto ingredience

Aby byl váš čokoládový dortík opravdu vláčný a lahodný, je potřeba si do něj připravit i čokoládový krém, ten uděláte z těchto surovin: 180 gramů moučkového cukru, 3 lžíce mouky, jedno vejce, lžička vanilkového cukru, půl litru mléka, 250 až 280 změklého másla, 2 lžíce kakaa.

Jak připravit krém?

Mléko vlijte do hrnce a mírně jej zahřejte, poté přidejte vanilkový cukr, cukr moučku a míchejte. Následně do mléka vyklepněte jedno vejce a rozmíchejte jej metličkou, mléko nesmí být vařící! Krém začne po chvíli houstnout, a tak je na čase přidat i změklé máslo a kakao. Vnikne vám tužší hmota, kterou pak nechte vychladnout.

Čokoládová poleva

Na čokoládovou polevu si připravte asi 100 gramů hořké čokolády a 70 mililitrů smetany ke šlehání. Čokoládu rozpustíte ve vodní lázni a přidáte smetanu. Zhotovíte tak hustou hmotu z čokolády.

Kompletace čokoládového dortu

Když máte korpusy i krém hotový, je na čase dort sestavit. Jednotlivé pláty promazávejte dostatečnou vrstvou vychladlého čokoládového krému, který dort udrží pohromadě.

Nakonec krém rozprostřete také zvenku dortu, po celé ploše. Na závěr čokoládový dort můžete zalít čokoládovou polevou a výsledek je na světě! Přejeme vám dobrou chuť.

Laisser un commentaire