Špenátový koláč je báječnou slanou chuťovkou

Špenátový koláč je skvělou náhradou klasické slané pochutiny, které chystáte pro svou návštěvu. Je dokonalou náhradou za různé šneky a rolky, které zná každý. A proč vyzkoušet tuto změnu? Jelikož je jednodušší a troufneme si říci, že je také chutnější. To ale můžete posoudit i vy sami. Zkuste náš recept.

Co budete potřebovat?

Jak bylo uvedeno, špenátový koláč je velmi jednoduchým jídlem, o čemž se můžete přesvědčit už podle ingrediencí, které jsou potřeba. Ty rozdělíme do dvou skupin. První skupinou je těsto, na které budete potřebovat:

  • 4 šálky mouky
  • 1 lžičku suchého droždí
  • 1 lžičku cukru
  • ½ lžičku soli
  • 100 ml oleje
  • 250 ml teplé vody

Druhou složkou špenátového koláče je pochopitelně jeho náplň. Ta se kromě soli, kterou přidáte podle chuti, skládá jenom ze dvou ingrediencí, kterými jsou tyto:

  • 350 g sýru
  • 150 g špenátu

Jdeme na těsto

Jako první pochopitelně vznikne těsto. Jelikož máme suché droždí, není třeba dělat kvásek. A tak stačí jenom smíchat všechny jednotlivé ingredience dohromady a vytvořit požadovanou hmotu. Poté dejte těsto do mísy, tu na teplé místo a nechte ho kynout do doby, dokud nebude zdvojnásobený jeho objem.

Připravte náplň

Když těsto kyne, je pravý čas na přípravu náplně. Pro lepší chuť doporučujeme použít čerstvý špenát, který lehce spaříte a potom nasekáte na menší kousky. Dále ho smícháte s nastrouhaným sýrem a poté můžete v případě potřeby dochutit také solí.

Jdeme do finále

Když máte obě části tohoto jídla připraveny, tak můžete jít do finále. Z těsta si vyválejte placku a vytvořte kulaté tvary. Do každého z nich dejte dostatek špenátové náplně. Následně z kruhu vytvarujte něco na způsob otevřeného měšce, jakési lodičky.

Takto připravené kousky dávejte na pekáče, nebo do zapékací mísy. A to jeden vedle druhého tak, aby se dotýkaly. Potom už stačí předehřát troubu na 190 stupňů Celsia, koláč potřít směsí žloutku a oleje a dát do trouby. Po upečení dozlatova jste hotovi. A jak na konzumaci? Krájení není třeba, jelikož jednotlivé kousky budete odlamovat rukou. Dobrou chuť.

Laisser un commentaire