Sušenky se sladkým tvarohem jsou neobyčejným potěšením

Domácí sušenky jsou stále oblíbenější záležitostí. Jednak je jejich pečení velice zábavné, a to i pro šikovné děti, a jednak jsou chuťově velmi variabilní a navíc často zdravější, než jejich komerční varianty dostupné na pultech obchodů. Dnes vám přinášíme báječný recept na sušenky plněné sladkým tvarohem. Jejich příprava je jako vždycky snadná a rychlá a chuť nepřekonatelná. Tyto šnekovité sušenky jsou měkoučké, jemné, voňavé a moc slaďoučké. Určitě udělají radost vám i vašim dětem.

Na tvarohové sušenky budete potřebovat:

  • 250 g tvarohu
  • 80 g másla
  • 2 – 3 lžíce cukru (podle chuti)
  • 200 g mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • mletá skořice či skořicový cukr

Z těchto ingrediencí připravíte celkem 24 sušenek.

Postup přípravy:

Do hluboké mísy vložte změklé máslo, jednu lžíci cukru, špetku soli a tvaroh. Množství cukru si můžete přizpůsobit podle vlastní chuti. My máme rádi sušenky více přírodní a méně sladké, proto používáme jen jednu lžíci cukru. Můžete ho tam samozřejmě přidat víc.

Vhodným nástrojem promíchejte ingredience tak, abyste získali jednolitou a hladkou hmotu. Vedle v misce si připravte mouku, do níž přidejte lžičku prášku do pečiva a důkladně rozmíchejte, aby se obě sypké ingredience spojily. Mouku s kypřícím práškem pak postupně přimíchejte do tvarohové směsi, až získáte hmotu, ze které bude možné uhníst homogenní, pevné, měkké těsto.

To řádně rukou prohněťte a utvořte z něho kouli. Tu zabalte do igelitové potravinářské fólie a na 15 minut vložte vychladit do lednice.

Po uplynutí doby těsto vyjměte z lednice ven, přendejte na lehce pomoučněný vál a ještě párkrát ho prohněťte. Pak jej rozdělte na dvě stejně velké části. Jednu odložte stranou, pracovní plochu znovu trochu posypejte moukou a z jedné poloviny těsta vyválejte válečkem tenký velký plát o troušťce 2 – 3 milimetry. Pomocí kulatého nože na pizzu nebo ozubeného kulatého cukrářského kráječe rozkrájejte těsto na stejně dlouhé proužky.

Každý proužek pak posypejte skořicí a cukrem a zamotejte je do malých roládek. Totéž pak udělejte i s druhou polovinou těsta a pak i s okrájenými zbytky okrajů, abyste minimalizovali ztráty.

Dejte si předehřát troubu na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Všechny sušenkové roládky vyložte na plech a v troubě pečte zhruba 30 minut. Přesná doba pečení ale závisí na specifických vlastnostech vaší konkrétní trouby.

Když povrch sušenek zčervená a na pohmat jsou pěkně tuhé a vypečené, můžete je z trouby vyjmout a při pokojové teplotě je nechte úplně vychladnout. Pokud chcete, můžete je ještě na závěr posypat moučkovým cukrem.

Laisser un commentaire