Tento domácí sýr předčí ty kupované jak kvalitou, tak i chutí

Mnoho lidí si myslí, že připravit domácí sýr je něco, co je velmi složité. My vám společně s tímto receptem ukážeme pravý opak. Stačí pár ingrediencí, jednoduchý postup a domácí sýr můžete mít připravený i vy. Je to jednodušší, než si myslíte.

Co budete potřebovat?

Už jenom soupis ingrediencí, bez kterých se neobejdete, je ukázkou toho, že je domácí sýr opravdu snadný. Stačí vám jenom 4 věci a můžete se pustit do práce.  Co konkrétně mít po ruce?

  • 350 g zakysané smetany
  • 280 g bílého jogurtu
  • ½ lžičky citronové šťávy
  • ½ lžičky soli

Vše smíchejte dohromady

Jak se domácí sýr připravuje? Velmi jednoduše, jelikož základem jsou tyto 4 ingredience, které vezmete a které smícháte dohromady. Vše důkladně promíchejte v jednotnou hmotu. Je třeba být důkladný, aby se všechny ingredience co nejlépe propojily.

Nyní nechat odpočnout

Když je vše promícháno, vezměte druhou misku, přes kterou napněte gázu nebo plátno. A na něj následně vyklopte celý obsah vaší sýrové směsi. Tuto směs rozhrňte a následně ji musíte zatížit. Ideální je použít třeba talíř, na který dáte kilové závaží.

Takto připravený domácí sýr necháte odpočívat v chladničce po dobu asi 12 hodin. Během nich dojde k tomu, že z něho odteče přebytečná voda a on získá požadovanou konzistenci.

Máte hotovo

Nyní už můžete oddělat závaží, vyndat domácí sýr a dát ho do nádoby, kde ho budete dále uchovávat v lednici. V této fázi je totiž hotový. To mimo jiné znamená, že ho můžete i poprvé ochutnat.

Unikátní na této metodě je také to, že s hotovým sýrem můžete i nadále zajímavě pracovat. Náš recept byl postaven na základní variantě.

Vašim chutím se ale meze nekladou, čímž chceme říci i to, že při vašem dalším pokusu se nemusíte bát při finální fázi přidat do vašeho sýru třeba bylinky, koření, pro dosažení lepší a zajímavější chuti. Záleží jenom na vás, co budete preferovat a na co budete mít chuť.

Laisser un commentaire