Za málo peněz hodně muziky. Přesně takový je tento recept na zapečené brambory

Zapečené brambory je dobré mít v záloze na situace, kdy se vám nechce moc vařit. Tento příběh jistě znáte: Představte si, že je víkend, a vy máte konečně po náročném pracovním týdnu čas si chvíli oddechnout. Ale s příchodem poledne vám dojde, že oběd za vás nikdo neuvaří a že celá rodina čeká, čím je pohostíte.

Některé povinnosti prostě odložit nejde. Pokud ale chcete něco zvládnout rychle a se surovinami, které máte doma, máme pro vás skvělý tip na zapečené brambory. Máte je hotové za chvíli a bude vás to stát jen trochu námahy a pár minut vašeho času. Výsledek ale rozhodně bude stát za to a nikdo nepozná, že jde o takto jednoduché jídlo.

Jídlo za pár korun

Na přípravu zapečených brambor si nachystejte:

  • 400 g mletého masa
  • 2 rajčata
  • 5 brambor
  • 5 lžic strouhaného sýra
  • 5 lžic smetanového sýra
  • sůl, pepř a papriku, podle chuti i jiné oblíbeného koření, olej

Za chvíli máte hotový oběd

Nejprve si připravíme brambory. Je potřeba je řádně oloupat a omýt. Poté je nakrájejte na tlustší plátky. Tato kolečka vložte do vroucí osolené vody a nechte je pár minut změknout. Nemusí být zcela měkká, protože se ještě nějakou dobu budou dodělávat v troubě, ale je dobré, aby už byla lehce předvařená. Pokud ale vůbec nestíháte, s předvařováním si nedělejte starosti a rovnou pracujte se syrovými bramborami.

Mezitím si připravte vhodný pekáček nebo zapékací misku. Tu lehce vytřete olejem, aby se na ní brambory nepřichytily. Uvařené bramborové plátky slijte a nechte je vychladnout, aby se vám s nimi dobře pracovalo.

Jakmile s bramborami můžete manipulovat, vezměte si jednotlivé plátky a z jedné strany je bohatě potřete smetanovým sýrem. Nepotřenu stranou je pak klaďte hezky vedle sebe do pekáčku.

Zapéct a je uvařeno

Nyní si omyjte a nakrájejte rajčata na tlustší plátky. Plátků rajčat by mělo být tolik, kolik máte v pekáčku plátků brambor. Rajčata pak poklaďte na bramborové plátky.

Nyní je čas připravit si masovou směs. Mleté maso jemně rozmíchejte v misce a přimíchejte do něj trochu soli, pepře, bylinek nebo jiného oblíbeného koření dle vaší chuti a fantazie. Z mletého masa poté tvořte kuličky, které skládejte na plátky rajčat. Každou kuličku vždy prsty trochu stlačte dolů, aby na sobě jednotlivé vrstvy dobře držely. Na závěr ozdobte každou kuličku masa ještě trochou strouhaného sýra.

Celý pekáček vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte minimálně 30 minut. Sýr nahoře by měl hezky zezlátnout a maso by mělo být dobře propečené. Podávejte s chutným zeleninový salátem.

Laisser un commentaire