Zima se pomalu, ale jistě blíží. Připravte se na to, jak efektivně zbavit auto námrazy

Zima nám dává pořádně zabrat, ale nejen nám. Trpí i naši plechoví miláčci – auta. Námraza na autě, studený motor, zamlžená okna. Existuje na to nějaké rychlé a bezpečné řešení? Přinášíme vám několik tipů a věříme, že si vyberete.

Studený motor

Zná to asi každý. Nasednete do auta a všechno nepříjemně studené a tuhé. Studené sedadlo, volant a začnou se rosit okna. Klíčové je rychle a šetrně ohřát motor auta. Běžným zvykem je, že každý nechá běžet několik minut motor. Je to správně, pokud otáčky nebudou prvních pár minut vysoké. Vysokými otáčkami zbytečně trápíte auto a riskujete jeho poškození, navíc vám to nijak nepomůže. Mějte trpělivost.

Námraza na autě

Lépe je námraze předcházet například umístěním folie na čelním skle, případně i na zadním. Ušetří vám to čas, nervy i samotné sklo. Pokud folii nemáte, stačí i kus kartonu přichyceného pod stěrači. Osvědčili se i noviny, samozřejmě, že je nesmíte přikládat na mokré sklo! Nejlepší je však skutečně folie, kterou přichytíte do dveří a tím se omezí i přimrznutí ke gumovému těsnění. Folii si můžete vyrobit sami například ze starého ubrusu anebo ji koupíte za pár kaček v obchodě.

Přimrzlé dveře

Pokud se vám stane, že dveře přimrznou a nejdou otevřít, neotevírejte je na sílu – poškodíte si tím těsnění. Stačí, když opatrně dlaní budete bouchat po obvodu dveří, čímž se uvolní. Pokud to nepomůže, zkuste otevřít kterékoliv jiné dveře a dostat se do auta, případně i přes kufr. Jakmile se auto zahřeje, dveře se uvolní. Poté ošetřete těsnění vhodným přípravkem na gumu, případně potřete těsnění glycerínem. Sníží se tím zamrzání dveří.

Rozmrazovače a škrabka

Při menší námraze použijte běžnou škrabku, při silnější námraze vytáhněte pomocníka – rozmrazovač ve spreji. Nastříkáte, počkáte a setřete. Nebuďte netrpěliví. Někdy je to prostě boj, ale nic jiného v třeskuté zimě člověku nezbývá. Nepouštějte příliš brzy stěrače, pokud se námraza změní na ledovou kaši, riskujete odtržení tenké hrany na gumičkách.

Mlžení a rosení oken

Skla se mlží kvůli nevyrovnané teplotě venku a uvnitř vozidla. Mnoho řidičů nechává klimatizaci vypnutou, přitom právě klimatizace je nejúčinnějším prostředkem proti mlžení oken. Co se týče rosení oken, máme pro vás jeden zlepšovák. Stačí vám k tomu jeden pár ponožek a pohlcovač vlhkosti (v přiloženém videu použili krystalky silice používaných do kočičích toalet). Podívejte se na video návod a zkuste také tento trik.

Obrázek: metlifeyourlife, calcarcover

Laisser un commentaire