Zužitkujte jablka: Vláčný a svěží zákusek se hodí nejenom na letní dny

Jablka jsou obecně velice oblíbeným ovocem, mimo to jsou ale i velice zdravé. Obsahují totiž vitamíny a vlákninu, která je důležitá pro naše dobré trávení. Jejich pěstování není nikterak náročné, zvládne jej i začínající pěstitel a zahrádkář. Jabloňové sady dnes lemují ledasjakou zahrádku. Z jablek je možné připravovat například i kompoty, přesnídávky, mošty, marmelády, nebo džemy.

Výborně jablka doplní i různé druhy nepečených dezertů a ovocných salátů. Strouhaná jablka se hodí i do palačinek, nebo na lívance. Také mnoho receptů na koláče by bez nich nebylo zdaleka kompletních. Tohle ovoce je prostě téměř univerzální. Tento recept vás potěší svou jednoduchostí a výsledná chuť koláče je velmi svěží.

Potřebné ingredience na jablečný zákusek

Připravte si tyto suroviny:

  • 200 gramů cukru
  • 2 vejce
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 250 mililitrů kefíru

Pak je také zapotřebí mít: lžičku jedlé sody, 350 gramů čerstvých jablek, 5 gramů změklého másla. Tyto suroviny vám vystačí na koláč o rozměrech asi 12 x 30 centimetrů.

Jak postupovat při přípravě jablečného zákusku

V míse si rozšlehejte vejce s cukrem do pěny, pak přidejte celý kefír. Mezi tím si oloupejte jablka a nakrájejte na menší kostičky. Do vajec a kefíru pak vložte pokrájená jablíčka a promíchejte. Na závěr přijde na řadu polohrubá mouka a jedlá soda. Polohrubou mouku prosejte přes jemné sítko k směsi a přidejte lžičku jedlé sody, řádně promíchejte všechny ingredience, aby vzniklo homogenní těsto s jablky.

Pečení zákusku s jablky a servírování

Vezměte si k ruce formu o rozměrech asi 12 x 30 centimetrů a vymažte ji máslem, pak vysypte moukou. Do formy vlijte připravené těsto s jablky a rovnoměrně rozprostřete. Posléze vložte do rozpálené trouby a pečte asi 50 minut při 170 stupních Celsia. Upečený jablečný koláč pak nechte vychladnout a posypejte moučkovým cukrem. Díky kefíru bude velmi vláčný a bude se rozplývat na jazyku.

Perfektně se hodí k zákusku třeba zakysaná smetana, nebo nadýchaná šlehačka. V letních měsících lze koláč doplnit o kopeček nejlépe vanilkové zmrzliny. Kdybyste chtěli podpořit chuť jablek v zákusku, můžete přidat i rozinky a skořici. Bezvadné budou i vlašské ořechy na menší kousky. Záleží zkrátka jen na vaší fantazii a chutích. Přejeme dobrou chuť!

Laisser un commentaire