Masový vývar, který se v kuchyni nikdy neztratí

Masový vývar je základem vaření. A to nejenom při přípravě polévek. Ne každý ho umí udělat správně. Proto se podíváme na nejlepší možný postup. I když se zdá, že je to něco jednoduchého, jsou postupy, které dokážou zajistit, že masový vývar bude chutnat lépe, než kdy dříve.

Na chemii zapomeňte

Mnoho lidí masový vývar nahrazuje tím, co se dnes prodává v kostkách. Výsledkem je často velmi slaná, chemií ochucená voda, která rozhodně není tím základem, který by se dal dobře používat dále tak, jako to co si vytvoříte doma.

Kvalitní masový vývar, ten domácí, je zcela bez chemie. Chuť, ale i barvu mu dokážou dát jenom použité suroviny. Jak v potřebné kvalitě, tak i v dostatečném množství. U přípravy vývaru není na místě šetřit.

Chce to čas

Šetřit byste neměli ani na čase, po který se bude masový vývar vařit. V podstatě platí, že čím déle, tím lépe. V restauracích není nic neobvyklého, že se masový vývar vaří třeba i celou noc. A potom je dokonalý.

Co budete potřebovat?

Hlavní informace znáte a tak se můžeme společně podívat na to, co budete potřebovat, aby se masový vývar povedl. Mezi hlavní ingredience patří:

  • Hovězí maso
  • Cibule
  • Mrkev
  • Bobkový list
  • Černý pepř
  • Nové koření
  • Bobkový list
  • Voda

Vše do hrnce

Základem je všechny suroviny nejprve připravit. Tedy oloupat, pokud je to potřeba, dále důkladně omýt a potom je dát do hrnce. U masa se doporučuje dát ho před tím na 20 minut do trouby při teplotě 200 stupňů, což se podepíše na barvě i chuti vývaru.

Když je vše v hrnci, stačí zalít vodou a tu přivést k varu. Vody by mělo být akorát, s ohledem na množství surovin. Jedině tak bude vývar dostatečně silný a bude tedy i dobrý. I to je důležitá věc.

Vařte dlouho a pomalu

Když se voda začne vařit, stáhne se teplota, hrnec se přiklopí a takto se postupně vše vaří po dobu několika hodin. Na začátku se může na povrchu tvořit pěna, kterou sbírejte. Jedině tak nebude váš masový vývar zakalený.

Přecedit a je to

Když je po několika hodinách uvařen, už se může jenom přecedit a je připraven k použití. Třeba na polévku, na základ omáček, nebo na základ šťáv k masu. Možností je celá řada.

Použít lze i ingredience, které se ve vývaru vařily. Zelenina i maso se hodí do polévky. Samotné maso může být použito i do dalších jídel, nebo jako alternativa ovaru. Ze zeleniny lze připravit i různé pasírované směsi. To vše jasně ukazuje, proč je vývar v kuchyni důležitý a co všechno z něho lze udělat.

Laisser un commentaire