Domácí sladký chléb nadchne svou nadýchaností, i vzhledem

Nač kupovat ten nekvalitní, když mnohem lepší a chutnější si můžete upéct. Podívejte se na recept na netradiční domácí sladký chléb. Jeho unikátem je nejenom to, že je světlý, ale i to, že to chvílema vypadá, jako když chcete péct housku. Přijde vám to zajímavé? Tak ho zkuste.

Co budete potřebovat?

Tento světlý domácí sladký chléb je skutečně jednoduchý, což dokládá i seznam jednotlivých ingrediencí, které budete potřebovat. Aby se vše povedlo, připravte si toto:

  • 650 g mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 25 g kvasnic
  • 100 g cukru
  • 7 g vanilkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 100 g másla

Dále si ještě připravte navíc jedno vajíčko na potřebí před pečením a případně mák na posypání. Nebo lze tento sladký chléb posypat i čímkoliv jiným.

Nachystejte kvásek, potom těsto

Jako první si nachystejte takzvaný kvásek. A to tak, že ohřejete mléko, přidáte do něho lžíci cukru, rozdrobené droždí a dvě lžíce mouky. Toto lehce smícháte v misce a dále necháte na teplém místě několik desítek minut, dokud kvásek nevzejde.

Jakmile kvásek vzejde, je možné se pustit do přípravy samotného těsta. A to tak, že ke kvásku přidáte vejce, cukr, vanilkový cukr, ale také máslo, špetku soli a také mouku. Tu přidávejte postupně, podle struktury těsta a podle potřeby.

Těsto zpracujte a nechte kynout

Těsto následně zpracovávejte rukama, dokud nebude mít pevnou strukturu, která se vám nebude příliš lepit na ruce. Potom ho dejte celé do mísy a tu položte zakrytou utěrkou na teplé místo. Nechte kynout minimálně hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Rozdělte těsto na tři díly a ty pleťte dohromady

Sice stále děláme domácí sladký chléb, ale tento postup připomíná pletení housek. Rozdělte těsto na tři díly a vyválejte z nich tři stejné prameny. Ty následně pleťte jeden přes druhý tak, jako by se pletla houska. Bude však podstatně delší a může být i větší.

Do formy a do trouby

Jakmile je tvar hotový, můžete těsto vložit do formy. Zde ho ještě nechte při pokojové teplotě asi 301 minut kynout, až zabere celou formu. Těsto následně také pomažte rozšlehaným vajíčkem a potom posypte. V tu chvíli už může jít do trouby rozehřáté na 10 minut. Doba pečení je 10 minut. Potom teplotu stáhněte na 180 stupňů a pečte po dobu 15 minut. Následně je vše hotovo. Vyndejte z trouby, vyndejte z formy, nechte vychladnout, nakrájejte a ochutnejte.

Laisser un commentaire