Smetanové řezy se šlehačkou, které chutnají lépe než ty z cukrárny

Smetanové řezy jsou známým tuzemským dezertem. Co když se vám nechce do cukrárny? Pomocí tohoto receptu si je připravíte doma. Zaujme vás jak to, že je to v podstatě jednoduché, tak i to, že mohou chutnat mnohem lépe. To proto, že budete používat kvalitní ingredience, nikoliv náhražky.

Připravte skupiny ingrediencí

Pro větší přehlednost jsme jednotlivé ingredience rozdělili do několika skupin. Konkrétně do třech. Začneme skupinou základní, kterou jsou věci potřebné na přípravu těsta. Na něho bude třeba toto:

  • 4 vejce
  • 8 lžic cukru
  • 8 lžic mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 lžíce vody
  • 1 špetka soli

Dále je třeba nachystat si také ingredience pro krém číslo jedna. Tedy na jednu vrstvu. Na ni budete potřebovat toto:

  • 1 vejce
  • 5 lžic cukru
  • 2 lžičky cappuccina
  • 3 lžičky másla
  • 300 ml smetany ke šlehání

Součástí řezů je ještě druhá vrstva krému, kterou připravíte také velmi jednoduše, jelikož na ní budete potřebovat pouze tuto věc:

200 ml smetany ke šlehání

Potom je vhodné mít k dispozici ještě 3 lžíce cukru a  200 ml vody na vytvoření cukerného krému a potom také asi 100 g čokolády, která poslouží jako ozdobná poleva. A tím máte na smetanové řezy vše, co je potřeba na ně mít.

Začínáme těstem

Jako jiné dezerty, i smetanové řezy začínají těstem. Jako první si vyšlehejte vaječné bílky a k nim přidejte cukr, žloutky, mouku, kakao a vše dobře promíchejte. Potom nalijte na plech a dejte do trouby. Doba pečení je při teplotě 175 stupňů zhruba 30 minut.

Pokračujte krémy

Když se těsto teče, můžete se pustit do krémů. Ty jsou také velmi jednoduché, jelikož všechny jednotlivé složky promácháte a následně promixujete tak, aby vám vnikl pevný a homogenní krém. Ten začnete zahřívat a za stálého míchání ho hřejete tak dlouho, až bude mít požadovanou konzistenci.

Druhým krémem je klasická šlehačka, kterou pochopitelně připravíte jenom tak, že pomocí mixéru začnete jednoduše šlehat smetanu ke šlehání, dokud nebude mít konzistenci šlehačky, která bude pevná a přitom nadýchaná.

Můžete kompletovat

Jakmile je vše připraveno, pusťte se do kompletace. Jako první použijete těsto, které potřete cukerným sirupem, který vznikne svařením vody a cukru do požadované konzistence. Na tuto vrstvu rovnoměrně nanesete veškerý základní krém a vyrovnáte ho do roviny.

Na tento krém patří vrstva šlehačky. Tu můžete na své řezy namazat, nebo můžete šlehačku použít k nazdobení. Je to na vás. Na závěr přijde už jenom poleva z čokolády, kterou předtím rozehřejte ve vodní lázni. I tady je na vás, jakou zvolíte aplikaci. Důležité je dát na závěr své smetanové řezy na pár hodin do lednice a až potom je ochutnávat. Tak dobrou chuť.

Laisser un commentaire