Tyto rolky s marmeládou nejsou z listového, ale lepšího kynutého těsta

Zapomeňte na kupované rolky s marmeládou. Upečte si svoje, které jsou lepší, chutnější a také jsou z úplně jiného těsta. Díky tomu nebudou tak suché, ale budou krásně nadýchané a i jedna jediná rolka vás dokáže zasytit. A postup přípravy? Nic složitého.

Nachystejte si těchto několik málo ingrediencí

Na rolky s marmeládou z kynutého těsta není potřeba ani nic složitého, ani se není třeba bát mnoha ingrediencí. Stačí jenom základ na těsto a náplň. Takže tedy toto:

  • 600 g mouky
  • 3 vejce
  • 25 g čerstvých kvasnic
  • 70 g cukru
  • ½ lžičky soli
  • 100 g másla
  • 280 ml mléka

Dále už jenom asi 150 g džemu nebo marmelády na plnění. Jakou zvolíte chuť, to je jenom na vás. Klasikou je třeba jahoda, ale i meruňková, nebo rybízová marmeláda.

Nachystejte kvásek

Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. K němu přidejte rozdrobené droždí a dále asi 2 lžičky cukru a lžíci mouky. Zamíchejte, přikryjte utěrkou a dejte minimálně na 20 minut na teplé místo. Díky tomu vzejde takzvaný kvásek, se kterým budete dále pracovat.

Vytvořte těsto

Když je kvásek hotový, pusťte se do těsta. To vznikne tak, že smícháte všechny ingredience dohromady. Tedy až na dvě výjimky. Nechte si na později jedno vejce a 10 g másla. Jinak začněte vše postupně přidávat ke kvásku a míchat. Na počátku si můžete pomoci kuchyňským robotem, ale později bude nutná klasická ruční práce, kterou těsto zpracujete nejlépe.

Nechte těsto vykynout

Když je těsto smíchané, dejte ho do mísy. Tu přikryjte utěrkou a dejte ji opět na teplé místo. Tentokrát asi na hodinu, během které by mělo těsto dostatečně vykynout. Když se tak stane a zdvojnásobí objem, můžete se posunout k dalšímu kroku přípravy.

Rozdělte na stejné bochánky

Nyní těsto začněte rozdělovat na stejně velké bochánky. Z daného množství by mělo vzniknout asi 12 kusů. Toto dělení je důležité proto, aby vaše rolky s marmeládou byly stejně velké a tak se rovnoměrně propekly. Tyto bochánky nechte asi 10 minut odpočívat.

Připravte si rolky

Nyní se můžete pustit do přípravy rolek. Každý bochánek vyválejte na kulatou placku, do které přidejte lžíci marmelády. Následně opatrně zabalte a zarolujte, aby nedošlo k tomu, že by marmeláda vytekla. Rolku hned přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Takto pokračujte u všech dalších.

Už jenom upéct

Rolky nechte ještě asi 10 minut odpočívat a potom je potřete rozšlehaným vajíčkem a dále je můžete dát do trouby. Tu předehřejte na 185 stupňů a pečte po donu asi 30 minut. Hned jak je vyjměte je a pomažte rozpuštěným zbytkem másla a nechte je vychladnout. V tu chvíli jsou vaše rolky s marmeládou hotové.

Laisser un commentaire