Vyzkoušejte dunajský salát. Skvělou směs nakládané zeleniny

Nakládaná zelenina může být jednoduchá na přípravu a chutná při konzumaci. Stačí zkusit tento dunajský salát. Díky němu zjistíte, že nakládaná zelenina nemusí být jenom okurkou a že když smícháte tyto druhy, bude výsledek podstatně lepší než jakékoliv zeleninové směsi, které můžete koupit v obchodech.

Co budete potřebovat?

Dunajský salát se povede jenom ve chvíli, kdy máte k dispozici ty správné ingredience, bez kterých se neobejdete. Je jich pár, jsou běžné, ale dohromady vytvoří něco skvělého. Proto si připravte:

  • 2 kg papriky
  • 2 kg mrkve
  • 400 ml slunečnicového oleje
  • 360 g cukru
  • 2 kg cibule
  • 2 kg rajčat 200 ml octu
  • 2 lžíce soli

Připravte si zeleninu

Jako první jsou třeba přípravné práce u zeleniny. Cibuli oloupejte, mrkev také, papriku zbavte semenného středu. Rajčata omyjte a nakrájejte je na malé plátky. Potom vezměte mrkev, kterou jen třeba nastrouhat na hrubém struhadle. Dále nakrájejte také papriku a také cibuli na střední kousky. Vše by mělo zamířit do velkého hrnce.

Přidejte ostatní ingredience

Nyní už stačí do salátu přidat všechny ostatní ingredience. Tedy olej, ocet cukr a sůl. Nasypejte to do hrnce se zeleninou a důkladně promíchejte. Následně se o svůj dunajský salát nijak nestarejte, jenom ho nechte asi hodinu odpočívat. Mělo by dojít k tomu, že zelenina pustí hodně šťávy. To je žádoucí stav.

Nyní dejte na sporák

Když zelenina pustí vodu a šťávu, tak můžete dát hrnec na sporák, zapálit hořák a můžete začít zahřívat. Nechte lehce vařit, po dobu asi dvaceti minut, dokud se zeleninová šťáva nezredukuje, a hlavně dokud nebude zelenina měkčí. Během vaření nezapomínejte hlavně na pravidelné míchání.

Dejte do sklenic a ty uzavřete

Váš dunajský salát se chýlí ke konci. Nyní už stačí horkou směs nalít do jednotlivých sklenic a ty ihned uzavřít. Potom je necháte chladnout dnem vzhůru. Chladnutí by mělo probíhat při pokojové teplotě. Jakmile bude teplota přijatelná, je vaše nakládaná zelenina hotova a vy ji můžete nejenom ochutnat, ale lze ji delší dobu uchovávat v chladu a temnu.

Laisser un commentaire