Nemáte času nazbyt a potřebujete udělat rychlou přílohu k omáčce? Zkuste „líné“ knedlíky


Knedlíky jsou v české gastronomii velmi oblíbenou přílohou. Hospodyňky často vaří ty houskové, bramborové, nebo třeba tvarohové. A na ty se nyní zaměříme. Inspirujte se tímto snadným receptem na „líné“ knedlíky, které máte hotové do dvaceti minut. A hladová rodina tak nebude čekat na oběd či večeři příliš dlouho. Hodí se prakticky ke všem pokrmům. Dokonalé budou s nimi zejména omáčky.

Jaké ingredience potřebujete na přípravu „líných“ knedlíků?

Připravte si následující:

  • 500 gramů měkkého tvarohu (nebo čerstvého sýra)
  • 1 až 2 vejce
  • 5 až 6 lžic polohrubé mouky
  • cukr dle chuti
  • sůl dle chuti
  • máslo k podávání

Jak připravit těsto na knedlíky?

Než se pustíte do přípravy těsta, dejte si zatím vařit mírně solenou vodu na plotnu. Pak do velké mísy umístěte tvaroh nebo sýr, přidejte k němu vejce, sůl či cukr (v závislosti na tom, zda chcete knedlíky dělat nasladko nebo naslano) a zasypte moukou.

Nakonec vypracujte z výše uvedených surovin rukama hladké a nelepivé těsto. Připravené těstíčko nechte asi pět minut odležet.

Vaření knedlíků a jejich servírování

Po pěti minutách si těsto položte na talíř a stiskněte ho na placku o výšce asi 2 centimetry. Pak si k ruce vezměte lžíci a pomocí ní vykrajujte do vroucí vody „líné“ knedlíky.

Vařte je asi minutu až dvě, dokud nevyplavou na povrch. Nakonec je vyjměte z vody, nechte okapat a podávejte buď s oblíbenou omáčkou, nebo osmaženou uzeninou s cibulkou. Hodit se bude i kus masa (například vepřového) s dušeným bílým zelím na troše oleje.

Sladké knedlíky budou zase skvělé s domácí ovocnou zavařeninou, nebo horkým ovocem typu maliny, jahody, borůvky, nebo ostružiny. V případě, že jste spíš milovníci dezertů, je možné do těsta před vařením přidat i vanilkový extrakt či vanilkový cukr. Tak umocníte lahodnou chuť knedlíků. Přejeme vám dobrou chuť.

Laisser un commentaire