Recept na bramboráky plněné klobásou a sýrem


Kdo by neznal klasické bramboráky s česnekem, majoránkou a někdy i uzeným. Tento skvostný pokrm je mezi Čechy tuze oblíbený. Dá se jíst na mnoho způsobů. Někdo má rád bramborák jen tak samotný. Jsou však mlsouni, kteří si ho dopřávají například se zelím a uzeným masem. Tato kombinace je známá i pod pojmem Kaplická cmunda.

Bramborové těsto smažené ve tvaru placky ale může zachutnat i na sladko, třeba s domácím meruňkovým džemem. My jsme si pro vás nyní připravili slanou verzi, se sýrem a klobásou. Je to jakási bramboráková kapsa, kterou oceníte jak na rychlý oběd, tak i na večeři.

Jaké ingredience budete potřebovat?

Na bramborákové těsto si obstarejte:

  • 3 středně velké brambory
  • 2 vejce
  • sůl dle chuti
  • mletý pepř dle chuti
  • koření a bylinky dle vlastní volby

Na náplň si připravte:

  • 2 až 3 kusy libové klobásy (záleží na počtu strávníků)
  • 100 gramů tvrdého sýra

Jak postupovat při přípravě plněných bramboráků?

Nejprve si oloupejte brambory a omyjte je ve vlažné vodě. Pak je nastrouhejte nahrubo do středně velké mísy, posolte a nechte stát asi pět minut.

Když brambory pustí šťávu, vymačkejte ji. Dále k strouhaným bramborám přidejte vajíčka a ochuťte vše ještě mletým pepřem či dalším kořením dle preferencí. V další fázi suroviny dobře promíchejte vařečkou, abyste získali homogenní těstíčko na bramboráky.

Smažení a plnění bramboráků

Dále si rozehřejte slunečnicový olej ve větší pánvi a vlijte na něj část bramborového těsta. Po dvou až třech minutách na polovinu bramboráku položte plát libové klobásy a zasypte strouhaným sýrem.

Následně bramborovou placku překlopte a smažte ze všech stran dozlatova. Sýr se dokonale rozpustí a uzenina ohřeje.

Servírování plněných bramboráků

Hotové naplněné bramboráky podávejte ideálně teplé spolu s čerstvým zeleninovým salátkem nebo zeleninou nakládanou. Přejeme vám dobrou chuť.

Laisser un commentaire