Majonéza během chvíle: doma ji uděláte za pár minut


Drahá majonéza, kterou musíte kupovat, už je minulostí. Doma si ji vyrobíte za několik minut, navíc k její výrobě nepotřebujete mnoho surovin. Výhodou je, že vás vyjde levněji než kupovaná a také víte, co do majonézy dáváte.

Majonéza je chutná, můžete ji uchovávat v lednici

Domácí majonéza neobsahuje syrová vejce, takže ji můžete mít v ledničce delší dobu než majonéza kupovaná. Také je chuťově mnohem lepší, bez ohledu na to, jakého výrobce v obchodě koupíte. Navíc přesně víte, co do majonézy dáváte, takže ji bez obav můžete dát i dětem (samozřejmě ne denně).

S majonézou můžete ochutit saláty nebo ji přidat do občerstvení. Někteří ji mají rádi místo másla namazanou na chlebu nebo si ji dají ke klobáse. Majonéza je snadná na přípravu. Nejdéle bude trvat vaření vajíček, takže si je můžete připravit předem.

Stačí vložit do mixéru, a za tři minuty máte hotovo

Budete potřebovat:

  • 2 uvařené žloutky
  • Sklenici zakysané smetany
  • 1 lžíci hořčice
  • Sůl podle chuti (většinou 1 čajová lžička)

Můžete přidat i pepř, záleží, jak vám bude výsledná majonéza chutnat. Stačí vzít hluboký talíř a všechny přísady vložit. Nebo si můžete všechno přidat do misky od ponorného mixéru. Poté stačí jen zmáčknout tlačítko a minutu mixovat. A majonéza je rázem hotová! Není to nic složitého. Omáčka je hustá a velmi dobrá. Navíc si ji můžete ochutit podle sebe. Uvařené žloutky jsou na přípravu majonézy mnohem lepší než syrová, protože se vám budou lépe mixovat.

Existují také recepty, kdy syrové žloutky použijete, navíc místo smetany použijete slunečnicový olej a také šťávu z půlky citronu. To můžete nahradit lžičkou octa. Majonézu můžete navíc doplnit bylinkami, česnekem, vyzkoušet můžete i kapary.

Varianta s olivovým olejem se nehodí do bramborového salátu, ale můžete takovou majonézu použít k rybě nebo pečeným bramborám.

Laisser un commentaire