Špízy z vepřové krkovice


Vepřová krkovice je mezi českými strávníky velmi oblíbená. Někdo ji však nekonzumuje, protože obsahuje více tuku. Vyzkoušet můžete následující recept na špízy, díky kterému docílíte poměrně zdravého a netučného pokrmu. Krkovici upečete jednoduše v troubě a ve sklenici, do které okape přebytečný tuk!

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu špízů?

Připravte si následující ingredience:

  • 1 kilogram vepřové krkovice (spíš libovější)
  • 300 gramů cibule
  • 1 až 2 sladké papriky
  • sůl a pepř dle chuti
  • trochu slunečnicového oleje

Jak postupovat při přípravě vepřových špízů?

Nejprve si očistěte vepřovou krkovici a nakrájejte ji na menší kusy, které budou mít rozměr cca 3 cm. Dále si oloupejte cibuli a pokrájejte ji na širší polokroužky. Obě suroviny promíchejte ve velké míse a také dosolte a opepřete dle vaší chuti.

Možné je přidat i oblíbené grilovací koření a trochu slunečnicového oleje. Masovou směs poté vložte chladit do lednice na alespoň tři hodiny. Krkovice tak nasákne všemi chutěmi.

Tvoření špízů a jejich pečení v troubě

Po zhruba třech hodinách vyjměte maso z lednice. Dále si očistěte papriku a nakrájejte ji na větší kostky. Nyní si k ruce vezměte jehlice na špízy a na ně napichujte střídavě marinovanou cibuli, vepřové maso a kus papriky.

Tak byste měli pokrýt celou jehlici. Nakonec 3 až 4 špízy postavte do velké sklenice (sklo by mělo být varné, aby odolalo vysokým teplotám). Vrch nádoby pokryjte alobalem a krkovici se zeleninou pečte v troubě na 200 °C po dobu jedné hodiny.

Ke konci můžete navýšit teplotu na 220 °C. Pokud disponujete spotřebičem, který má funkci COLD, zapněte ji. Po uplynutí doby pečení nechte ještě špízy v troubě „odpočívat“ asi čtvrt hodiny.

Servírování vepřových špízů

Upečené vepřové ve sklenici opatrně vyjměte z trouby, vytáhněte z nádoby a servírujte například s opékaným bramborem, hranolky, kroketami, nebo bramborovou kaší. Hodit se bude i čerstvé pečivo. Přejeme dobrou chuť.

Laisser un commentaire