Jednoduchý způsob, jak skořápka vejce zmizí během chvilky


Skořápka vejce, tedy především její odstranění, je jedním z hlavních důvodů, proč se většině z nás nechce vařit vejce natvrdo. Většina lidí jasně vidí, že si s ní budou muset hrát dlouhé minuty, aby si mohli vychutnat vynikající vajíčko, ať už ho dají do salátu, nebo jako přílohu ke koprové omáčce. Chcete-li připravit dokonalá vejce natvrdo, jejichž skořápka se snadno odděluje od vajíčka a nerozpadá se, je třeba provést několik základních kroků.

Práce v kuchyni bude hned jednodušší

Chcete-li udělat vejce natvrdo, měla by být stará sedm až deset dnů. Do salátů byste si proto neměli vybírat nejčerstvější vejce. Do zaoblené části vajíčka (ne hlouběji než 5 mm) udělejte jehlou nebo špendlíkem malý otvor. Nebojte se, nic nevyteče. V zaoblené části je totiž volné místo, které chrání jeho drahocenný obsah. Vejce byste měli také dávat až do vroucí vody. V opačném případě se vaječný bílek zahřeje pomaleji a přilepí se uvnitř na skořápku.

Přidejte do vody sůl. To také usnadňuje odlupování skořápky. Doporučuje se také přidat ½ čajové lžičky jedlé sody na jeden litr vody. Než vejce necháte vychladnout ve vodě, musíte skořápku lehce rozbít. Voda vstoupí pod ni a bude mnohem snazší ji odstranit. Mimochodem, to je důvod, proč se vejce po uvaření, která prasknou během vaření, mnohem snáze čistí. Tyto triky jsou velice jednoduché, ale dohromady vám pomohou v kuchyni ušetřit spoustu času.

Co dalšího dělat?

Vejce vyndejte z vroucí vody a ihned je přeneste do misky s vodou a ledem. Začněte čistit vejce na ploché straně. Pod ní je vzdušný prostor. To vám umožní odstranit skořápku bez poškození vaječného bílku. Nepomáhá vám nic z výše uvedeného? Připravte si pošírovaná vejce. Jsou stejně chutná, ale pomohou vám vyhnout se nepříjemnému postupu odstraňování skořápky. Máte nějaké triky, které vám osobně usnadňují čištění vajec?

Laisser un commentaire