Optimální frekvence praní ložního prádla může ochránit zdraví. Celý život opakujete jednu a tu samou chybu

Fotografie: Depositphotos

Většina z nás tápe v tom, jak často by se mělo ložní prádlo prát. Experti však říkají jediné: je to mnohem častěji, než si myslíme.

Ložnice, v níž trávíme až jednu třetinu svého života, by měla být tím nejpohodlnějším a zároveň také nejbezpečnějším místem v celém domě. Ne vždy je v ní však tak čisto, jak se domníváme. Například své ložní prádlo obvykle pereme podstatně méně často, než jak to doporučují odborníci. Zajímá vás, zda také neděláte chybu?

Perfektní údržbu ložního prádla zvládají snad jen hotely

Během spánku se potíme, odpadávají z nás šupinky kůže a samozřejmě i vlasy. A tohle všechno chtě nechtě zapadává mezi peřiny a matrace. Bohužel to tu nezůstává bez povšimnutí. Téměř okamžitě se na všechny organické složky špíny vrhnou roztoči. Pouhým okem je nevidíte, ale vaši postel (ale i čalounění gauče apod.) dokáží brzy zamořit skoro neuvěřitelným způsobem.

Fotografie: Pixabay

A jak nám tedy škodí, když jsou tak maličcí? Oni sami problém nepředstavují, mnohem horší je to s toxiny, které vylučují. Právě ty bývají u lidí jedním z nejčastějších spouštěčů alergií. A jak se proti tomu bránit? Z povlečení je vyženete jedině tou správnou údržbou. V ideálním případě tak své postele převlékejte každý víkend – tedy přesně tak, jak je to běžné v hotelích a ubytovnách.

Povlečení perte na co nejvyšší teplotu

Ovšem jen běžné vyprání nestačí. Roztočí jsou velmi odolní a teplotám okolo 60°C dokáží čelit bez problémů. Pokud tedy chcete mít opravdu hygienickou ložnici, pak vždy sázejte na povlečení, které lze běžně prát na 90 °C. Nenechte se odradit tím, že se vám většinou dostupný okruh zúží na nejrůznější druhy bavlny. Přírodní materiály jsou vzhledem ke skvělým savým vlastnostem pro spaní stejně nejlepší.

Fotografie: Pixabay

Jedlá soda pomůže prádlo dezinfikovat i vybělit

Použijte běžný prací prášek (není nutné sázet na nejrůznější dezinfekční prostředky). Pro ještě lepší účinnost ho však vylepšete jedlou sodou. Stačí jedna lžička přidaná do každého praní. Textilie osvěží, lépe vypere a jako bonus rozzáří barvy (bílé povlečení pak přímo vybělí). A pozitivní vliv bude mít i na vaši pračku, jedlá soda totiž brání usazování vodního kamene.

Roztočů se zbavíte i díky ochraně matrací

Nezavrhujte chrániče na matrace, které brání přímému kontaktu vašeho těla s nimi. Tenká podložka z bavlny s nepropustnou (ale prodyšnou) spodní vrstvou zabrání vsakování potu a dalších nečistot do matrací a v případě potřeby ji vždy můžete okamžitě vyprat. U matrací bývá tento proces o něco složitější (a rozhodně ho nelze i v případě vyměnitelného potahu aplikovat tak často, jak bychom chtěli).

Fotografie: Pixabay

Posledním tipem pro eliminaci odolných roztočů jsou bylinky. Pomáhá zejména eukalyptus nebo tea tree olej. Stačí malé množství esenciálních olejů (můžete je koupit také jako éterické) smíšených s vodou, které aplikujete na matraci za pomoci rozprašovače. Roztoči se okamžitě odstěhují pryč. A velmi dobře působí i speciální podložky z obchodů napuštěné těmito esencemi. Jejich výhodou je navíc i dlouhá výdrž.

Vsadit lze i na speciální matrace

A pokud vám roztoči přidělávají opravdu velké vrásky na čele, zastavte jejich invazi už v samotném počátku. V tom vám skvěle pomohou bambusové matrace nebo ty s aktivním stříbrem. Obě tyto složky účinně brání množení roztočů i dalších nežádoucích patogenů. Na kvalitě spánku to však rozhodně nepoznáte, naopak. Jsou stejně pohodlné jako jejich tradiční konkurentky.

Zdroj: UberAlles

Laisser un commentaire