Jen červený rybíz a cukr – nic dalšího na tento báječný letní recept potřebovat nebudete


Připravte si svěží, domácí želé z červeného rybízu. Zabere vám to jen několik minut práce a výsledek bude perfektní.

Zpracování letní úrody bobulovitého ovoce máme většinou spojeno s množstvím práce a námahy. Je tedy čas naučit se jeden opravdu jednoduchý recept, který se obejde bez zavařování i pracného čištění nasbíraných bobulovin. Domácí želé z červeného rybízu potřebuje jen cukr a ovoce v tom správném poměru.

Co budete potřebovat? Seznam ingrediencí je krátký

Jakmile sklidíte na zahradě úrodu, musíte do obchodu zamířit jen pro jedinou věc. A to je cukr. Připravte si stejné množství jako v případě ovoce. Na základní recept si tedy nachystejte:

  • 1 kilogram cukru
  • 1 kilogram čerstvě natrhaného rybízu

Stačí jen omýt a můžete začít s přípravou želé

Poměr ovoce a cukru samozřejmě nemusí být 1:1. Jakmile rybíz natrháte, jednoduše ho zvažte a podle toho si navažte také cukr. Teprve poté rybíz omyjte. Při tomto kroku nějakou tu váhu díky přítomné vodě přece jenom nabere a množství přidaného cukru by vám poté nevycházelo. Opravdu stačí cukr zcela obyčejný. Vůbec není nutné sahat po tom speciálním želírovacím, stejně vám poslouží obyčejná krupice.

Rybíz smíchejte s cukrem a přesuňte nad zdroj tepla

Pokud si chcete ušetřit práci, zapomeňte na pracné obírání rybízu ze stopek. Není to vůbec třeba, jednoduše ho vhoďte do dostatečně velké nádoby a zasypte cukrem. Dobře promíchejte a vzápětí rozmixujte. Není to sice nezbytně nutné, ovšem významně si tím zkrátíte dobu přípravy. Stačit vám bude obyčejný tyčový mixér.

Vzápětí směs přesuňte do hlubšího hrnce, tedy pokud jste ji v něm už nemixovali. Se stopkami si nedělejte starosti, později je přecedíte. A proč sahat po hlubokém hrnci? Připravte se na to, že směs bude během vaření pěnit a nabírat na objemu. A určitě byste ji nechtěli stírat z celého sporáku.

Hotovo bude ještě dřív, než dopijete kávu

Jakmile začne směs na plotýnce pěnit, zbývá vám k jejímu finálnímu dohotovení už jen malý kousek. Na kuchyňské minutce nastavte deset minut a čekejte. Po této době bude domácí želé z červeného rybízu hotové. Jakmile ovoce pustí šťávu, zbývá ho už jen přecedit. Než se v kuchyni otočíte, už se budete muset porozhlédnout po jemném sítku nebo rovnou plátýnku.

Rybíz ceďte po menších částech, abyste opravdu zužitkovali co nejvíce tekutiny. Právě z ní je totiž želé tvořeno. Jakmile budete mít hotovo, přelijte ho do pečlivě vymytých a vytřených sklenic. Nechte v nich místo asi jeden centimetr a počkejte, než želé ztuhne. Sklenice nezavírejte a nechte stát na kuchyňské lince do druhého dne (nejlépe pod poklopem nebo utěrkou). Želé si vytvoří vlastní odolnou vrstvu, která ho ochrání před plísněmi.

Kde hotové želé z červeného rybízu uskladnit a jak ho používat

Po této době sklenice jednoduše zavíčkujte a uložte do spíže. Po otevření je spotřebujte do dvou dnů nebo uložte do lednice, kde vydrží mnohonásobně déle. A na co se tato báječná pochoutka hodí? Využijete ji jako náplň do koláčů, pomazánku na chleba, i jako dip k namáčení sušenek. A můžete si s ní přisladit i černý nebo zelený čaj. Uvidíte, jak báječně chuťové variace díky tomu získáte.

Laisser un commentaire