Nadýchaný jogurtový koláč bez mouky zachutná celé rodině 


Na první pohled úplně jednoduchý koláč, který se příliš neliší od obyčejné bábovky. Je však tak chutný, že nebudete stíhat rozdávat recepty a vždy se po něm jen zapráší.  

Ačkoli by se mohlo zdát, že jde o těsto podobné bábovce, struktura tohoto koláče je s bábovkou nesrovnatelná. Vláčné a nadýchané těsto na první pohled připomíná japonský pandispan. Jen je vlhčí a tím také mnohem lepší. Postup je ovšem velmi podobný jako u japonského pokrmu. Už se vám sbíhají sliny? Není na co čekat, pojďme se vrhnout od pečení.  

Důležitý je kvalitní jogurt 

Na přípravu koláče budete potřebovat kvalitní řecký jogurt. Spotřebujete ho 400 gramů, ideální je tedy sehnat velké balení. Dále budete potřebovat 100 gramů cukru a poloviční množství škrobu. Připravte si také čtyři vejce a prášek do pečiva. Nezapomeňte na citronovou kůru a moučkový cukr. Nejprve vyklepněte všechna vajíčka a oddělte bílky od žloutků do zvláštních misek. První si vezměte misku, kde jsou žloutky a přidejte do ní cukr. Následně vyšlehejte do pěny.  

Pak k této pěně přidejte řecký jogurt a přisypejte připravený škrob. Na jemném struhadle ostrouhejte žlutou kůru z citrónu a metličkou zamíchejte do hladké konzistence. Nyní nechte misku s touto směsí odpočívat a vezměte si k ruce misku s bílky. Je čas z bílků vyšlehat pevnou pěnu s kapkou citronové šťávy. Ta urychlí ztuhnutí sněhu a také zvýší jeho objem. V neposlední řadě ho stabilizuje. Stačí opravdu jen pár kapek na špičku nože. Pokud nemáte citron, postačí i malé množství kyseliny citronové.  

Nyní je čas vše smíchat 

Když je bílkový sníh tuhý, je čas k nemá špachtlí přimíchat směs ze žloutků a jogurtu. Důležité je promíchat důkladně a do hladka. Hotové těsto nalijte do dortové formy, kterou je nutné si vyložit pečícím papírem nebo vymazat a vysypat například hrubou moukou či kokosem. Stěny pomažte máslem, případně také vysypte. Troubu si předehřejte na 170 stupňů Celsia. Koláč je nutné péct asi 45 minut. Po dopečení ho pak ještě nechte dojít ve vypnuté troubě.  

Až po vychladnutí trouby koláč vyndejte a nechte zvolna chladnou na pokojovou teplotu. Formu nechte po dobu chladnutí zadělanou a rozhodně koláč nekrájejte teplá. Po vychladnutí ještě posypte moučkovým cukrem a můžete podávat. Opět je možné dozdobit na talířku. Můžete například přidat šlehačku nebo polít rozpuštěnou čokoládou. Je také možné dozdobit pouze práškovým kakaem.  

Laisser un commentaire