Recept na skvělý vegetariánský koláč ze starší veky


Ve většině domácností se najde pečivo, které je už staršího data. Zpracujte například starou veku do vegetariánského koláče.

Občas se doma nachází potraviny, kterým se blíží datum spotřeby. Mnoho z nich ještě můžete zpracovat do různých receptů. Potraviny po datumu spotřeby není nutné vyhazovat. Nevyhazujte zbytečně jídlo, které je ještě vhodné ke konzumaci. Jestliže se u vás doma vyskytuje stará veka, udělejte z ní vegetariánský koláč.

Potřebné ingredience na koláč

  • 1 bochník starší veky
  • 3 ks vejce
  • 1 lžička sůl
  • 25 ml slunečnicový olej
  • 220 g bílý jogurt
  • 1 ks rajče
  • čerstvá petržel (dle chuti)
  • 120 g strouhaný čedar
  • 100 g sýr feta
  • 1 lžička mletá paprika

Postup přípravy na koláč se starší vekou

Vezměte k ruce starší veku, kterou jste doposud nezpracovali. Dále si vezměte nůž a celou veku nakrájejte na stejně silné plátky. Pokud máte koupenou veku, která je již nakrájená, budete mít mnohem méně práce. Nakrájené pečivo rozmístěte do olejem vymazané zapékací mísy. Celé dno by mělo být řádně pokryté.

V misce smíchejte větší část ingrediencí

Do větší misky si dejte vejce, sůl, slunečnicový olej, bílý jogurt a jemně nasekanou čerstvou petrželku. Všechny tyto ingredience vyšlehejte pomocí ručního mixéru nebo šlehací metlou. Až budete mít směs umíchanou, celou ji nalijte na vyskládané veky a dobře rozetřete tak, aby byla směs na všech místech. K roztírání dobře poslouží stěrka na těsto.

Dokončete přípravu koláče a připravte se na pečení

Připravená rajčata pořádně omyjte pod tekoucí vodou a následně je nakrájejte na kostičky. Sýr feta nakrájejte také na kostičky. Až budete mít obě dvě ingredience nakrájené, pokládejte je na připravenou směs s vekami. Vše zasypte nahrubo nastrouhaným čedarem. Když budete chtít, můžete celý pokrm zasypat sladkou mletou paprikou.

Předehřejte si troubu na 180 °C a až bude trouba rozehřátá, tak koláč vložte do trouby. Doba pečení by měla být 20 až 30 minut. Při pečení si raději pokrm pravidelně kontrolujte, jestli se nepřipaluje. Troubu nenechávejte dlouho bez dozoru a nepouštějte k ní děti.

Podávání rychle upečeného vegetariánského koláče

Poté, co uplyne doba vhodná pro pečení (20 až 30 minut) vyjměte koláč z trouby. Podávejte jej teplý. K němu můžete přidat oblíbené dipy, které používáte na maso nebo do hamburgerů. Jako omáčku lze zvolit i sladký či pikantní kečup nebo zakysanou smetanu s nastrouhaným česnekem.

Jestliže jste milovníkem masa, do koláče si přidejte například strouhanou nebo na kostičky nakrájenou šunku, klobásu, slaninu, měkký salám, uzené maso nebo jinou ingredienci. Na upečený koláč se hodí i paprika, cuketa, olivy nebo nakládaná kukuřice.

Laisser un commentaire