Domácí sýr cottage vyrobený v mikrovlnné troubě. Potřebovat budete jen čtyři suroviny


V tomto článku zjistíte jak snadné je vyrobit domácí sýr cottage jen ze čtyř základních surovin. Postačí vám k tomu vaše mikrovlnná trouba.

Už dlouhá léta čteme z různých zdrojů, jak moc je prospěšný tvarohový sýr cottage, ale téměř nikde se nedočtete jak snadno si jej můžete vyrobit doma. Ukážeme vám způsob jeho snadné výroby, což ušetří spoustu peněz a sýr bude kvalitnější, než ten koupený.

Suroviny

  • 1 litr mléka
  • 900 gramů kefíru
  • 150 mililitrů smetany na vaření
  • sůl

Příprava

smíchejte kefír s mlékem a směs nalijte do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby. Nádobu dejte do mikrovlnky a zapněte ji na nejvyšší výkon po dobu 5 minut. Sýr se v mikrovlnné troubě oddělí od syrovátky. Připravte si čisté plátýnko přes které sýr přefiltrujete do jiné nádoby. Sýr tak zůstane na plátýnku a přecezenou syrovátku můžete později použít třeba na přípravu palačinek.

Oddělenou pevnou část přendejte po odkapání z plátýnka do připravené misky a dejte ji vychladit. Do studeného sýra pak můžete nalít smetanu na vaření a podle chuti směs dochutit solí, nebo sladidlem a přidat ovoce. Cottage je totiž výborný i na sladko. Pokud netrváte na této superrychlé přípravě, je možné dát mléko s kefírem do běžné trouby na nízkou teplotu na několik hodin. Získáte tak sýra víc.

Tipy na závěr

Je znám ještě jeden způsob výroby sýru cottage v domácích podmínkách. Budete potřebovat 650 mililitrů poctivého plnotučného domácího mléka, 60 mililitrů bílého octa, sůl a případně bylinky podle chuti. Mléko dejte na sporák, přiveďte ho téměř k varu, ale nevařte. Když se začnou tvořit bublinky, sundejte ho z plotýnky. Po lžících přidávejte bílý ocet a směs osolte a promíchejte.

Pak ji nechte pozvolna vychladnout. Mléčná bílkovina se začne srážet a tvořit hrudky. Bude tedy potřeba oddělit pevnou část od té tekuté. Použít můžete cedník, nebo plátýnko tak, jak bylo popsáno v receptu. Sýr nechte odkapat, vychlaďte jej v lednici a zřeďte smetanou, nebo bílým jogurtem. Výsledný sýr si můžete ochutit třeba pomocí pažitky. Budete tak mít připravenou skvělou a osvěžující snídani.

Laisser un commentaire