Moučník z tvarohových růžiček. Neobvyklé a velmi chutné pohoštění k lahodné kávě


Tento dezert překvapí už samotnou přípravou díky které získá svůj neobvyklý vzhled. Navzdory tomu, že těsto není kynuté, je nadýchaný a lehký jako peříčko.

Nejedná se o klasický koláč s náplní tak jak jste na něj zvyklí. Tvaroh se zde přidává přímo do těsta a tak je příprava velmi rychlá a celkem jednoduchá. Snad jen samotné vytváření růžiček nemusí být zpočátku pro každého snadné, ale když zvládnete prvních pět, tak už vám to ani nepřijde. Vystačíte si se samými běžně dostupnými surovinami a jemná chuť tohoto moučníků vám vynaloženou námahu s přehledem vynahradí.

Suroviny na koláč z tvarohových růžiček

  • 500 gramů tvaroh polotučný
  • 130 gramů cukr krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 gramů máslo
  • 400 gramů hladká mouka
  • 2 žloutky
  • Půl lžičky jedlé sody
  • Špetka soli
  • Moučkový cukr na posypání
  • 1 vejce na potření
  • Pečící papír

Příprava koláče z tvarohových růžiček

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Máslo si z lednice vydejte předem, aby změklo. V míse smíchejte tvaroh s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte špetku soli a změklé máslo. Ideálním pomocníkem v této chvíli bude elektrický šlehač, který vám pomůže že suroviny vytvořit homogenní hmotu. Během šlehání přidejte také dva vaječné žloutky. Nakonec smíchejte mouku se sodou a zapracujte ji do tvarohové směsi. Vznikne husté a nelepivé těsto, které nechte tak deset minut rozležet.

Mezitím si připravte pracovní stůl a váleček. Pekáč, na kterém chcete koláč upéct, vyližte pečícím papírem. Těsto vyklopíte na pomoučněný stůl a vyválejte ho na sílu asi půl centimetru.

Kruhovým vykrajovátka o průměru kolem pěti centimetrů vykrajuje kolečka. Pokud nemáte vykrajovátko po ruce, poslouží stejně dobře i hrnek, nebo sklenička.

Skládejte postupně na sebe vždy čtyři kolečka tak, že každé následující bude začínat od středu toho předešlého. Pak je srolujte do ruličky a ruličku nožem přeřízněte v půli. Získáte tak dva kousky, které svým vzhledem připomínají květy růží. Z těch postupně skládejte na plech celý koláč. Pak růžičky potřete vejcem rozšlehaným se lžíci vody a pečte je v troubě rozehřáté na 180 stupňů Celsia po dobu 25 – 30 minut do zlatavé barvy. Nakonec posypte hotový moučník moučkovým cukrem.

Tipy na závěr

Moučník vypadá skvěle a má opravdu lahodnou a jemnou chuť. Svému účelu jistě poslouží se ctí. Pokud jste ale zastáncem trochu pikantnější chuti, máme pro vás jeden tip. Je ale třeba na něj myslet den předem. Pět deka rozinek namočte do rumu tak, aby byly pokryté, ale zase aby nebylo rumu příliš. Ty pak druhý den zamíchejte do tvarohu. Pokud bude těsto o malinko řidší, přidejte přiměřené mouku, ale opatrně, aby růžičky nebyly tvrdé. Výsledek vás ohromí.

Laisser un commentaire