Připravte si květák na jiný než tradiční způsob, třeba variaci s kuřecím masem


Netradiční úprava květáku vám jistě zachutná. Sytému jídlu dominují tři suroviny – květák, zakysaná smetana a kuřecí maso – a zvládnete ho připravit do 45 minut.

Květák patří mezi košťálovou zeleninu, která se stále těší velké oblibě. Možná jste nevěděli, že vznikl cíleným vyšlechtěním z brukve zelné. Tradičně se květák přidává do řady polévek, nebo tvoří součást hlavních jídel. Jistě všichni znáte obalovaný květák, květákový mozeček či květákovou polévku. Pokud vám tato zelenina chutná, avšak rádi byste její úpravu trochu „okořenili“, nelze než doporučit k vyzkoušení tento netradiční recept na květák s kuřecím masem a zakysanou smetanou.

Suroviny potřebné k přípravě:

  • 500 gramů květáku
  • 200 gramů kuřecích prsních řízků
  • 70 gramů tvrdého sýru
  • 200 gramů zakysané smetany
  • 1 kus kuchyňské cibule
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • ½ čajové lžičky sušeného oregana
  • sůl, pepř dle vašich chuťových preferencí
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Postup přípravy není těžký, hotovo budete mít do 45 minut

Abyste si připravili tento odlehčený oběd, budete potřebovat přibližně 45 minut času. Vzhledem ke krátké době přípravy by se dal recept označit i za velmi rychlý, tedy za takový, jenž stihnete uvařit i na poslední chvíli. Úplně prvním krokem je omytí a rozkrájení květáku – ten rozeberte na jednotlivé růžičky střední velikosti (snažte se vyvarovat moc malých i příliš velkých).

V dalším kroku omyjte připravené kuřecí prsní řízky a nakrájejte je na kousky o velikosti přibližně 1 x 3 centimetry. K ruce si vezměte rovněž cibuli, kterou oloupejte a nakrájejte nahrubo.

Mezitím si na plameni rozpalte pánev s olejem a na ní orestujte nakrájenou cibuli. Až budou kousky cibule se zlatavým nádechem, přidejte k cibuli nakrájené kuřecí maso a restujte 3 – 4 minuty.

Po uplynutí uvedené doby přidejte k cibuli a masu pokrájený květák a připravené koření (kromě čerstvé petrželky, tu použijete až nakonec při servírování). Směs chvíli restujte a nezapomeňte ji promíchávat. Po chvíli k ní přilijte zakysanou smetanu a promíchejte. Celou pánev přiklopte pokličkou a na mírném plameni nechte 20 minut dusit. Průběžně směs kontrolujte, zdali se nepřipaluje – a občas ji promíchejte.

Až uplyne 20 minut, prolisujte do směsi připravený česnek a najemno nastrouhaný tvrdý sýr a opět zamíchejte. Za občasného míchání vařte další dvě minuty, aby se sýr stihl rozpustit. Následně pánev stáhněte z plamene. Servírujte posypané čerstvou petrželkou a jako přílohu podávejte brambory či rýží. Takto upravený květák se rovněž skvěle hodí k nejrůznějším salátům.

Laisser un commentaire