Tento způsob přípravy masa vás jistě velmi překvapí. Je dokonale jemné a šťavnaté


Pokud přemýšlíte nad vhodným obědem na víkend, tyto šťavnaté masové kousky budou vynikající volbou. A nemusíte ani trávit půl dne v kuchyni.

Tepelná úprava jídla dušením je oblíbeným způsobem, který vašemu pokrmu dodá vynikající chuť, vůni a šťavnatost. Tímto způsobem můžete připravit maso hovězí, vepřové, kuřecí, a dokonce i divočinu. Nejdříve maso vytáhněte z lednice a nechte vyrovnat na pokojovou teplotu. To vám zajistí, že bude maso šťavnatější a neochladí vám rozpálenou pánev. Pro rychlejší přípravu můžete maso naklepat a nakrojením se vyvarujete možnému zkroucení masa.

Pro přípravu dušeného masa s omáčkou budete potřebovat

  • 1,5 kg masa dle vlastního výběru
  • 3 ks cibule
  • 100 ml oleje
  • 300 ml černého čaje
  • 3 ks bobkový list
  • 1polévková lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička cukru
  • Dle chuti sůl a pepř

Jaký druh masa zvolit?

Na přípravu tohoto receptu se nejlépe hodí maso vepřové nebo hovězí. Maso je běžnou součástí našich jídelníčků. Jsou hlavním a důležitým zdrojem bílkovin. Různé druhy masa se z pohledu výživových hodnot liší. Kuřecí maso obsahuje nejméně tuku a je vhodnou volbou pro zdravý životní styl.

Fotografie: Pixabay

Tučnější je vepřové maso. Pokud je ale konzumováno z libovějších částí, nemusíte se bát a získáte cenné bílkoviny. Hovězí maso obsahuje železo a vitaminy skupiny B a občas by se mělo pro své výživové hodnoty objevit ve vašem jídelníčku.

Příprava dušeného masa s omáčkou

Maso předem vyndejte z lednice a nechte chvíli v pokojové teplotě. Poté důkladně omyjte a nakrájejte na větší kostičky. Připravte si cibuli, kterou nakrájíte na tenké polokroužky. V pánvi rozehřejte olej a postupně všechny masové kostky prudce orestujte. Vyndejte z pánve a přidejte nakrájenou cibuli.

Cibuli osmahněte dozlatova. Předem uvařený silný černý čaj přilijte do pánve k cibuli a přidejte orestované kousky masa, sůl a černý mletý pepř. Přikryjte pokličkou a vařte přibližně 30 až 40 minut na mírném ohni. Poté přidejte koření a bylinky podle chuti a nechte pod poklicí ještě dalších 20 minut.

Po tomto čase bude maso měkké, šťavnaté a připravené k podávání. Můžete zvolit jakoukoliv přílohu. Výborně se k tomuto receptu hodí bramborová kaše, ale neméně si pochutnáte i s těstovinami nebo rýží. Recept je výborný pro svou jednoduchou přípravu, kdy můžete čas jindy strávený v kuchyni efektivně využít jinak. Dobrou chuť!

Laisser un commentaire