Těsto na klasickou buchtu na plech proměníte v lahodný dort lusknutím prstu


Pokud vaše rodina miluje sladké, jistě uvítáte recept na karamelový dort. Vytvoříte ho opravdu snadno – lehkou úpravou těsta na obyčejnou buchtu.

Receptů na nejrůznější bábovky, buchty, nepečené dorty, zákusky a jiné laskominy je na internetu opravdu spousta. Možná vás již nebaví stále se učit nové postupy a shánět netradiční suroviny. V tom případě vás jistě potěší recept, který vychází z těsta na obyčejnou buchtu na plech. S několika málo úpravami (a kulatou pečící formou) získáte lahodný karamelový dort, který vám bude závidět i cukrářka odvedle.

Suroviny potřebné pro přípravu karamelového dortu

Na korpus si připravte:

  • 150 gramů cukru krupice
  • 150 gramů hladké mouky
  • 10 gramů prášku do pečiva
  • 5 kusů vajec velikosti M
  • vanilka či vanilkové aroma dle chuti

Krém připravíte pomocí těchto surovin:

  • 600 mililitrů 12 % smetany či plnotučného mléka
  • 1 ½ polévkové lžíce cukru krupice
Fotografie: Freepik

Polevu připravíte z následujících surovin:

  • 200 mililitrů smetany ke šlehání
  • 2 polévkové lžíce moučkového cukru

Na karamel si připravte:

  • 50 gramů pravého másla
  • 160 gramů cukru krupice
  • 200 mililitrů smetany ke šlehání

Postup přípravy lahodného karamelového dortu

V prvním kroku rozklepněte všech pět vajec do větší mísy a vyšlehejte je s cukrem dohladka. Měli byste získat nadýchanou bělavou směs. Do směsi sypte po částech prosetou hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vždy důkladně promíchejte. Po vmíchání veškeré mouky získáte hutnější těsto, které ovšem lze snadno vylít do formy. V tomto bodě můžete do těsta přidat vanilku, která ho krásně provoní. Následně těsto vylijte do formy, kterou jste vymazali olejem či vyložili pečícím papírem.

Korpus pečte přibližně 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po 25 minutách do těsta zkuste píchnout špejlí a zjistěte, zda nelepí. Pokud nikoliv, můžete ho z trouby vyndat a na mřížce nechat vychladnout. Mezitím, co se těsto peče, si připravte karamel.

V menším kastrolu zahřívejte za stálého míchání cukr na mírném ohni do té doby, dokud se nerozpustí a nezíská karamelovou barvu. V ten moment přidejte máslo a míchejte, než se rozpustí.

Po rozpuštění másla do směsi přilijte smetanu a metličkou šlehejte tak dlouho, než získáte hladkou a homogenní směs. Tu následně nechte vychladnout. Nyní si připravte „krém“. Na ten potřebujete 600 mililitrů smetany a 1 ½ polévkové lžíce cukru krupice. Cukr vmíchejte do smetany, přičemž by se měl plně rozpustit. Krém následně nalijte rovnoměrně na dort – korpus se nasákne a bude příjemně vláčný a lahodný.

V posledním kroku si připravte polevu – do smetany ke šlehání postupně vmíchejte 2 polévkové lžíce moučkového cukru. Šlehejte tak dlouho, doku nezískáte tuhou šlehačku. Tu rozetřete na korpus a polijte karamelem. Ze zbylého krému můžete do karamelu malovat nejrůznější obrazce a tím dort dekorovat. Před podáváním nechte hotový dort ztuhnout několik hodin v lednici.

Laisser un commentaire