Tipy jak zachránit suché a husté mleté maso, aby byl pokrm chutný

Fotografie: Pixabay

Existuje mnoho pokrmů z mletého masa, a proto je také tak oblíbené. Vždy ale musí mít maso správné složení a konzistenci, aby jídlo bylo opravdu dobré. 

Pokrmy z mletého masa jsou velice oblíbené. Mleté maso je rychlé na přípravu a dá se z něj připravit nespočet výborných pokrmů. Pokud bude maso husté a suché, bude pokrm bez chuti a tuhý. Jídlo z mletého masa by mělo být vždy jemné, měkké a šťavnaté. Nejčastěji se z něj vaří různé druhy masových kuliček, karbanátků ale velice oblíbená je také sekaná.

Mleté kuřecí maso

Stejně jako u kuřecího masa tak i mletého kuřecího je největší problém, že pokrm bude nesprávnou přípravou vysušený a bez chuti. Pokud se rozhodnete připravovat například oběd z kuřecího přidejte i maso vepřové, které vám zaručí, že oběd bude krásně šťavnatý a chutný. Smíchejte stejné množství kuřecího se stejně velkým množstvím vepřového.

Fotografie: Pixabay

Výběr mletého masa

Vždy vybírejte kvalitní mleté maso. Nejlepší ovšem je pokud je čerstvě namleto až doma. Pokud ale nemáte po ruce mlýnek na maso, nechce si ho umlít u řezníka. Vaničky s mletým masem ze supermarketu nejsou tou nejlepší volbou. V řeznictví by vám měli být schopni namlít maso, které si vy sami vyberete.

Jak na husté a suché maso

Pokud je mleté maso příliš husté, přidejte do něj ledovou vodu nebo pár kostek ledu. Maso pak bude krásně jemné a pokrm tak bude chutnější. Další možností je do něj nastrouhat  na struhadle najemno brambor, který maso zvláční a tak nebude tolik vysušené.

Fotografie: Pexels

Zpracování mletého masa

Mleté maso se musí co nejdříve tepelně zpracovat. Velmi rychle se kazí a z toho důvodu také nejsou vhodné vaničky s masem ze supermarketu. Abyste prodloužili dobu použitelnosti, maso osolte, ale i tak je nutné ho co nejdříve uvařit. Kuřecí maso byste měli v ideálním případě tepelně zpracovat do pěti minut, hovězí a vepřové do deseti minut.

Různé kombinace a přísady

Aby byl pokrm z mletého masa opravdu chutný a šťavnatá je také dobré různě nakombinovat více druhů masa. Skvělou volbou je také do pokrmu nakrájet na malé kostičky anglickou slaninu, která při tepelné úpravě pustí tuk, který nedovolí, aby se jídlo vysušilo. Pokud budete do směsi přidávat mouku nebo strouhanku, nikdy toho nedávejte velké množství, připravené jídlo by bylo také zbytečně tuhé.

Fotografie: Pixabay

Vepřové mleté maso by mělo být vždy namleto z tučnějšího kusu, ideálně z krkovice nebo boku. Nehodí se například kotleta, která je libová. Záleží také na tom jak budete maso připravovat, pokud se maso smaží, je opravdu nutné aby bylo tučnější, při přípravě omáček nebo různých směsí se maso tolik nevysuší.

Laisser un commentaire