10+ geniálních triků na vyčištění Vaší domácnosti bez chemických čistících prostředků!

Obecně platí, že všechny mycí prostředky obsahují chemikálie, které mohou být škodlivé pro naše zdraví. Nemůžeme úplně zavrhnout chemické čisticí prostředky, ale můžeme výrazně omezit jejich použití.

Dnes bychom Vám chtěli představit některé jednoduché, ale užitečné nápady, které Vám pomohou učinit Váš dům čistým, ale bez použití chemikálií.

 

  1. Odstranění nečistot ze spár
    Nečistoty usazené mezi dlaždicemi lze snadno odstranit smícháním sody a octa. Spáry vyčistěte směsí, pak jen opláchněte čistou vodou a vysušte.
  2. Skvrny na oknech
    Pro čištění oken je ocet ten nejlepší domácí čistič. Poté, co umyjete okna, otřete je novinovým papírem. Syrové brambory mají také silný čistící účinek. Otřete okno rozpůleným bramborem a otřete ho suchou utěrkou.
  3. Dokonalé čištění podlahy
    Podlaha se krásně leskne, když se použije následující směs: 1 dl octa a 1 litr teplé vody.
  4. Usazeniny v pračce
    Chcete-li odstranit usazeniny z pračky, nastavte teplotu pračky na 90 stupňů, do pračky nalijte trochu octa a spusťte ji.

  5. Lesklá zrcadla
    Zrcadlo bude dokonale čisté, když jej utřete octem.
  6. Čistá deska na krájení
    Desku potřete půlkou citronu a zasypte solí. Nechte odstát 15 minut a setřete sůl druhou půlkou citronu. Opláchněte pak čistou vodou.
  7. Čištění koberců
    Posypte koberec škrobem a sodou, pak směs do koberce zapracujte. Pomocí této metody lze z koberce vyjmout prach a nečistoty a soda eliminuje nepříjemné zápachy.
  8. Nepříjemné pachy
    Pokud se v chladničce objeví nepříjemný zápach, utřete interiér lednice citrónovou vodou v poměru 1: 1 citronu a vody. Můžeme také dát trochu sody do vody, takže se vše ještě zeefektivní.
  9. Čištění kachliček v koupelně
    Odstraňte špínu na dlaždicích pomocí sody a citronu. Ponoříme zubní kartáček do sody, rozetřeme na dlažbu a pak ji umyjeme vodou. Jednou za týden potřete kachličky polovičním citronem, poté je umyjte čistou vodou a utřete dosucha.
  10. Nečistoty na sporáku
    Smíchejte džbánek sody a hrnek s teplé vody. Směsí potřete sporák a nechte 15 minut působit. Pak stačí jen otřít teplou vodou a vysušit. Nebo naplňte rozprašovač octem a poté ho nastříkejte na povrch sporáku. Nechte ho působit po dobu 15 minut, otřete a máte sporák, jako nový.

Sdílejte tenhle geniální nápady na vyčištění domácnosti i s vašimi přáteli! Určitě se jim bude také hodit!

zdroj: ketkes.com

Laisser un commentaire