Chutný domácí chléb vyzkoušíte a už nikdy nekoupíte ten v obchodě

Čerstvý a křupavý domácí chléb nic jen tak nepředčí. Upečete ho jednou a stanete se na něm závislí. Kupovaný poté nebude chtít vůbec. Receptů na domácí chleby je požehnaně. Od těch složitějších, až po ty snadnější. My vám zde poskytneme tip ne recept, kterým zákonitě nic nezkazíte. Výsledný produkt je báječný. Tento chléb si zamilujete.

Co budete potřebovat na domácí chléb?

Rozhodně se neobejdete bez těchto ingrediencí:

  • 50 dkg mouky
  • 50 gramů chlebového kvasu, nebo klasického droždí
  • 1 velká lžíce oleje
  • lžička soli, lžička cukru a 3 dcl vody

Mimo jiné si připravte i máslo, kterým pak vymažete pekáček určený k pečení chleba.

Jak postupovat?

Mouku si přes prosejte přes síto na vál a udělejte doprostřed důlek. Do důlku nalijte asi decilitr vody, která by měla být vlažná. Následně přidejte cukr a rozdrobte do důlku droždí. Nakonec posypte trochou mouky a počkejte, až droždí vzejde. Když kvásek vykyne, přidejte sůl, olej a zbytek připravené vody, tj. 2 decilitry. Těsto pak musíte co nejdéle hníst, abyste utvořili kompaktní hladkou hmotu. Vypracované těsto pak nechte na teplém místě chvíli odpočinout a trochu vykynout. Mezitím si předehřejte troubu.

Pečení chleba a podávání

Z vykynutého těsta utvořte pravidelný bochník, který na vrchu můžete jemně naříznout do kříže. Potřete vodou a vložte do pekáčku, který jste vymazali máslem, dobré je tento pekáč vložit do vodní lázně, aby se v troubě v průběhu pečení tvořila pára a chleba se vám nepřipálil. Existují i speciální nádoby, které toto umožní bez vodní lázně. Když je váš chléb upečený, trochu jej opět potřete vodou a nechte odpočinout. Vychlazený chléb pokrájejte a podávejte například s vaší oblíbenou pomazánkou. Skvělý je domácí chléb i pomazaný sádlem a posypaný jarní cibulkou. Způsob servírování je zcela na vás. Přejeme vám dobrou chuť.

Laisser un commentaire