Francouzská mramorová bábovka ze 4 hlavních ingrediencí

Recepty na rychlý piškot jsou čím dál více populární. Zvládne je totiž i domácí cukrář začátečník. Korpusy můžete plnit dle libosti a chutí například ovocem, či různými druhy lahodných krémů. Pakliže doma najdete pár základních surovin, nic vám nebude bránit v tom, upéct si tento jednoduchý, a přitom velice dobrý piškot s nádechem a vůní citronu. Je možné z něj sestavovat i různé zákusky a narozeninové dorty.

Co budete potřebovat na piškotové těsto?

Bez těchto surovin se neobejdete:

  • 4 vejce (dobře vychlazená z lednice)
  • 8 lžic krystalového cukru
  • 8 lžic polohrubé mouky
  • 8 lžic slunečnicového oleje

Dál je zapotřebí: kypřícího prášku, lžíce citronové šťávy, špetky soli, kakaového prášku. Do těsta je možné dát i trochu nastrouhané citronové kůry, ořechů, ovoce, zkrátka čehokoliv, co máte rádi v koláčích.

Postup práce

Vejce si rozdělte na žloutky a bílky, z těch pak mixérem vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky si utřete s cukrem, přidejte slunečnicový olej, mouku, poté i bílkový sníh a promíchejte metličkou.

Nakonec ještě vsypte kypřící prášek, vlijte citronovou šťávu a nastrouhejte do těsta trošku citronové kůry. Vznikne vám tak hladké polotekuté těsto. Jeho část si odlijte do menší misky a pomocí kakaového prášku zhotovte i kakaovou hmotu.

Plech vymazaný máslem a vysypaný moukou si dejte k ruce a vlijte do něj nejprve vanilkové těsto a pak střídavě i kakaové těsto, vytvoříte tak mramorování. Na směs pak můžete poklást i různé druhy ovoce, dle libosti, nebo třeba ořechy. Následně dejte péct do trouby na cca 30 minut.

Hotový piškot nechte vychladnout a pak posypejte moučkovým cukrem. Tento lahodný piškot se hodí na snídani, ke svačině, nebo k odpolední siestě s kávou, nebo čajem. Podávat jej můžete i s čerstvě vyšlehanou smetanou, nebo zmrzlinou. Přejeme dobrou chuť!

Laisser un commentaire