Lahodný jablečný koláč je klasikou, která nikdy nezklame

Jablka jsou ovocem, které se dá v kuchyni používat pestrými způsoby. Je to nejenom tento jablečný koláč, ale i řada dalších možností, které jistě znáte. Výborná jsou jablíčka zavařená, nebo jen tak nastrouhaná a smíchaná s mrkví. Také jsou z nich výtečné mošty, džusy a limonády. Jejich využití je perfektní i do různých buchet, kterým dodá šťavnatou chuť. Jablka jsou mimo jiné i blahodárná pro náš organismus, obsahují totiž mnoho vlákniny. Posilují naši imunitu a pomáhají chránit před stresem.

Co potřebujete za suroviny na zhotovení těsta?

Pokud se rozhodnete pro pečení tohoto lahodného jablečného koláče, potřebujete:

  • 2 střední vejce
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 100 mililitrů mléka
  • 200 gramů polohrubé mouky

Dále si obstarejte balíček vanilkového cukru, kypřící prášek. Tyto suroviny vám vystačí na koláč o rozměrech 18 x 24 centimetrů.

Co je zapotřebí na přípravu krému?

Na krém si připravte jedno vejce, 50 gramů třtinového cukru, 250 mililitrů mléka, 15 gramů kukuřičného škrobu, balíček vanilkového cukru. Dále budete potřebovat na náplň samozřejmě jablka, a to celkem dva kusy.

Jak připravit těsto?

Vejce v míse rozmíchejte s moučkovým cukrem, pak přidejte polohrubou mouku, polotučné mléko a kypřící prášek. Utvořte homogenní hmotu. Do těsta pak vmíchejte nastrouhaná jablka. Připravte si plech vystlaný pečícím papírem a těsto na něj rovnoměrně rozprostřete. Pečte v troubě asi půl hodiny při 180 stupních Celsia. Těsně před koncem koláč po celém povrchu potřete vanilkovým krémem a dejte ještě asi na deset minut zapéct. Hotový zákusek pak nechte vychladnout.

Jak připravit krém?

Do většího hrnce dejte vejce, třtinový cukr, vanilkový cukr, kukuřičný škrob a rozmíchejte na hladkou pastu. Pak přilijte mléko a přiveďte k varu na mírném plamenu. Krém by měl zhoustnout. Poté ho nechte vychladnout. Mezi tím si oloupejte a nastrouhejte obě jablka, která patří do náplně koláče.

Servírování jablečného koláče

Když máte koláč hotový, lze ho posypat na závěr ještě moučkovým cukrem. Výtečný je jen tak, samotný, můžete však k němu přidat i kopec šlehačky, nebo třeba zakysanou smetanu, která se také perfektně hodí. Kdo nemusí jablka, může je v těstě nahradit i jakýmkoliv jiným vhodným ovocem. Perfektní jsou třeba borůvky, nebo třešně. Vznikne vám tak prakticky bublanina s vanilkovým krémem. Je to jen na vaší fantazii a chutích. Přejeme vám dobrou chuť!

Laisser un commentaire