Okurky využijte na tento salát, který oceníte nejen v zimních měsících

Podařilo se vám na zahrádce vypěstovat okurky v hojném počtu a přemýšlíte, jakým způsobem je upravíte či naložíte? Máme pro vás jeden skvělý tip, jak si okurky naložit i jiným než jen klasickým způsobem. Okurky jsou velice zdravou zeleninou a naložené ve sklenicích je oceníte především v zimních měsících, kdy vitamínů není nikdy dost.

Co budete potřebovat na nakládaný okurkový salát?

Abyste vykouzlili opravdu chutný a dokonalý okurkový salát, obstarejte si tyto suroviny:

  • 1 200 gramů okurek ze zahrádky
  • 700 gramů cibule
  • bylinky dle chutí (kopr, petrželka)
  • voda

Do každé asi půllitrové sklenice pak budete ještě potřebovat: 5 až 10 kuliček černého pepře, čajovou lžičku cukru, bobkový list, čajovou lžičku soli, lihový (kvasný) ocet.

Jak postupovat při přípravě nakládaného okurkového salátu?

Okurky pečlivě omyjte pod vlažnou vodou a dejte do hluboké mísy, do které napusťte studenou vodu a ponechejte je v ní asi 5 až 7 hodin „hydratovat“. Poté okurky nakrájejte na stejně široká kolečka. Pokud máte okurky starší, lze je i oloupat. Následuje krájení cibule, kterou můžete pokrájet na půlměsíčky, nebo kroužky.

Oba pokrájené druhy zeleniny pak vložte do hluboké mísy a promíchejte, ponechte „odpočívat“ asi půl hodiny. Následně si připravte vhodné sterilované nádoby o objemu asi půl litru a do každé vložte kuličky pepře a cukr, můžete přidat i byliny dle chuti. Pak přemístěte do každé sklenice potřebné množství salátu z okurek a cibule. Na vrch zeleninové směsi pak do sklenice vložte i bobkový list, vsypte sůl a vlijte ocet. Pak už jen vlijte převařenou vodu asi do ¾ sklenice, nechte ještě stále otevřené.

Zavařování okurkového salátu

Když máte salát ve sklenicích připravený, vložte otevřené nádoby se směsí do velkého zavařovacího hrnce, který naplníte vodou asi do poloviny a sklenice v hrnci zavařujte asi patnáct minut na mírném plamenu. Pak ihned nádoby s okurkovým salátem zavíčkujte a otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Pak už jen zavařenou zeleninu uložte na temné a chladné místo a v zimě si na salátu můžete pochutnávat a rovněž doplňovat vitamíny. Okurkový salát lze jíst samotný, nebo případně pokapaný trochou oleje a posypaný čerstvou petrželí a koprem. Lze ho smíchat i s rajčaty. Perfektně se hodí k jakémukoliv pokrmu. Přejeme dobrou chuť!

Laisser un commentaire