Paprika vám může vydržet celou zimu. Naložte ji s tímto receptem

Paprika je obecně velice zdravá zelenina s latinským názvem Capsicum. Pochází ze Střední Ameriky. Obsahuje velké množství vitamínů, jako jsou například vitamín B, C, D, E. Rovněž se může pyšnit vysokým obsahem vlákniny. Většina odrůd paprik obsahuje kapsaicin, který způsobuje pálivou chuť. Nejvíce kapsaicinu naleznete především u chilli papriček. Kapsaicin je taktéž velice zdraví prospěšný. Dokáže působit proti bolestem a mimo jiné také stimuluje funkci srdce a štítné žlázy.

Co budete potřebovat k zavaření paprik?

Než se pustíte do zavařování, měli byste mít k dispozici tyto suroviny:

  • 5 kilo paprik
  • 2 až 4 svazky řapíkatého celeru
  • několik stroužků česneku (dle chuti)
  • 300 až 500 mililitrů vinného octa

Dále je také potřebný slunečnicový olej a to asi 600 až 1000 ml, chilli papričky, sůl, cukr, bobkové listy (3 až 4 kusy) a litr a čtvrt vody.

Jak postupovat?

Nejprve si papriky důkladně omyjte pod tekoucí vlažnou vodou, zbavte zrníček uvnitř a pokrájejte na proužky. Nať z řapíkatého celeru také omyjte a pokrájejte na menší kousky. Stroužky česneku následně oloupejte. Všechnu připravenou zeleninu vložte do hlubokého hrnce a přidejte vinný ocet, olej, bobkový list, chilli papričky, sůl, cukr. Poté vše vařte na mírném plamenu do té doby, než zelenina nezměkne.

Plnění sklenic a sterilizace

Připravte si zavařovací sklenice s víky, měly by být řádně vymyté horkou vodou, nebo sterilované v troubě, aby se papriky uvnitř nekazily. Uvařenou marinádou pak postupně sklenice plňte. Když máte nádoby naplněné, důkladně zavřete víčky, nejlepší jsou šroubovací. Sklenice umístěte do velkého zavařovacího hrnce, který máte naplněný do poloviny vodou a sterilizujte asi 40 minut. Po této době nádoby s lahodnou marinádou z paprik otočte dnem vzhůru a položte na utěrku a nechte vychladnout. A zásoby na zimu jsou hotové!

K čemu se hodí marináda z paprik?

Hotovou paprikovou marinádu můžete použít do jakéhokoliv pokrmu, ať už masitého, nebo zcela vegetariánského. Skvěle se hodí do těstovin, leča, nebo k zapékání do brambor. Výborně s ní dochutíte i leckterou omáčku. Kombinovat ji lze i s jinými druhy zeleniny. Skvělá jsou například rajčata, nebo cukety. Využití tohoto voňavého skvostu je pestré. Milovníci pálivých jídel si s touto paprikovou marinádou přijdou na své!

Laisser un commentaire