Cukrářem doma aneb vytvořte si domácí Tiramisu snadno a rychle

Tiramisu zná asi každý. Tento lahodný italský dezert spatřil světlo světa poprvé v roce 1970 v městečku Treviso. Jeho recept tak koluje mezi milovníky sladkého už neuvěřitelných 50 let. Pokud bychom chtěli znát doslovný překlad tohoto názvu dezertu, znamená „povzbuď mě“.

Možná vás zajímá, proč tomu tak je. Tiramisu si tento název vysloužilo především proto, že obsahuje silnou kávu, která má díky kofeinu člověka probudit z letargie a dodat mu energii. Tento skvělý recept tedy nejen že potěší vaše chuťové pohárky, ale také vás nakopne.

Tiramisu se obvykle tvoří z italského sýru mascarpone, který mu dodává nezaměnitelnou chuť. Je ovšem také dost tučný, takže nic pro ty, kteří drží diety. Variací na Tiramisu je ale celá řada. Pokud chcete tento zákusek odlehčit, můžete místo mascarpone použít jiný druh sýru, který nebude tak tučný. My však pro vás máme poctivou italskou verzi.

Co budete na italské Tiramisu potřebovat?

Připravte si následující ingredience:

  • asi 500 gramů cukrářských piškotů
  • 300 gramů mascarpone, smetana ke šlehání
  • 5 vajec
  • cukr, kakao

Jako jedny z nejpodstatnějších tekutých surovin jsou pak: uvařená silná káva bez cukru a jakýkoliv dobrý koňak, nebo rum.

Postup přípravy

Nejprve si uvařte asi půl litru silné kávy, do které pak budete namáčet cukrářské piškoty. Následně si oddělte u vajec žloutky od bílků. Bílky ušlehejte do sněhu a přidejte vyšlehanou smetanu a mascarpone. Žloutky zase smíchejte s cukrem. Posléze obě směsi propojte a vytvořte hladký krém. Vyberte si vhodnou misku, do které budete piškoty a krém vrstvit.

Nejprve trochu vybraného likéru vlijte do vychladlé kávy a pak do ní začněte piškoty namáčet. Nasáklé piškoty pak pokládejte na dno misky. Až budete mít dno vyskládané piškoty, navrstvěte na ně připravený krém z mascarpone, vajec a smetany. Pokud máte krému a piškotů dostatek, můžete vrstvu ještě jednou opakovat. Vždy le skončíte vrstvou krému. Vrch dezertu pak můžete posypat kakaem.

Doba v lednici

Až budete mít lahodný italský dezert hotový, dejte ho do chladničky ztuhnout. Tiramisu vyžaduje čas, aby se piškoty řádně nasákly kávovou tekutinou a likérem. Budou taktéž vláčné díky krému. Teď už budete potřebovat jen silnou vůli, abyste zákusek nesnědli ještě dříve než se stačí pořádně proležet. Přejeme vám dobrou chuť!

Laisser un commentaire