Pexeso slaví kulatiny!

Známou a velice oblíbenou karetní hru pexeso vám jistě nemusíme dlouze představovat. Možná ji hrajete se svými dětmi, možná ji znáte již ze svých dětských let. Bodejť by ne, ono známé pexeso, jež se vrylo do paměti mnoha lidí, je letos nádherných 50 let a slaví tak své jubilejní kulaté narozeniny. Ať už tuto jednoduchou karetní hru znáte či ne, pojďte si s námi společně zavzpomínat na dobu, kdy pexeso vzniklo a zároveň si připomeneme, jaké byly jeho začátky i jak se mu daří v současné době. Jste připraveni na vlnu hravé nostalgie?

Kdo pexeso vymyslel?

Zajímá vás, komu vděčíme za zrození této vděčné a zábavné hry? S tímto – chcete-li – geniálním a bezpochyby šikovným nápadem přišel v šedesátých letech výtvarník působící v nakladatelství známém jako Pressfoto Zdeněk Princ. Věřte nebo ne, ale hře, která čítala celkem 32 dvojic karet původně říkal Obrázková mozaika. Ptáte se, jak vůbec vnikl legendární název pexeso? Zdeněk Princ se nechal inspirovat televizní soutěží s názvem Pekelně se soustřeď. Ta byla založena na odhalování dvojic firemních značek. Když si to poskládáte vedle sebe, přijdete na to: PEKelně SE SOustřeď! Už je vám to jasné?

Jak vypadalo úplně první pexeso?

Pamětníci vědí, a kdo neví, rád se poučí. Úplně první pexeso vyšlo v roce 1965. Mělo indiánský motiv a na obrázcích se hledaly dvojice obrázků z filmů, pro které byly inspirací knihy Karla Maye. Již tenkrát se těšilo skutečně velké oblibě a sklidilo obrovský úspěch.

Co je podstatou hry?

Pexeso je karetní hra zaměřená na paměť a soustředění. Skládá se celkem z 64 obrázků, tedy 32 obrázkových dvojic. Hru mohou hrát minimálně dva hráči, může jich být samozřejmě i více. A co je podstatou pexesa? V každém kole otáčíte vždy dva obrázky. Najdete-li stejnou dvojici, odložíte si ji stranou a hrajete tak dlouho, dokud otočíte dvojici obrázků, které k sobě nepatří. Pak je na tahu další hráč. Cílem hry je získat co nejvíce pasujících dvojic.

Neustále nové podoby

Pexeso je tolik žádanou hrou, že se neustále vyrábí nové a nové varianty. Kromě klasiky tak, jak ji znáte, existují i varianty pro nevidomé či neslyšící. Za poslední dobu se do podvědomí stále více lidí dostává i netradiční pexeso, kdy se nehledají dva totožné obrázky, nýbrž je vaším úkolem najít kupříkladu podrážku k botě či hlavu k postavě. Možnosti se stále rozšiřují, možná právě proto nás pexeso tolik baví.

Fotografie: Neighbours are building a new roof Author: ntr23 licencována pod CC BY 2.0./www.flickr.com

Laisser un commentaire