Renovaci parket můžete jednoduše zvládnout i bez odborníka

Renovace parket může být provedena buď specializovanou firmou, nebo i svépomocí. My se podíváme na možnost druhou. Oproti té první je výsledek podstatně levnější a vzhled celkem stejný. I když si mnoho lidí myslí, že zrenovovat takovou podlahu je problém, my si ukážeme, že tomu tak být nutně nemusí.

Populární parkety

Parkety jsou navíc velmi populární podlahovou krytinou, která skvěle vypadá a je i kvalitní. Pokud nutně nejsou v úplně znehodnoceném stavu, je renovace parket doporučována hlavně proto, aby v nemovitostech i nadále zůstaly.

Nejprve povrchová úprava

Renovace parket by měla být započata povrchovými úpravami. Tedy tím, že se odstraní všechny škrábance, všechny oděrky, ale také všechny nečistoty. Základem by mělo být lehké a rovnoměrné broušení, které pomůže zajistit, že se všechny tyto problémy odstraní.

Co je potřeba, to opravte

Renovace parket se mnohdy neobejde bez opravy poškozených kusů. Zde se může jednat například o poškozené spáry, stejně jako se může jednat o poškozené kusy dřeva, které je třeba v nejlepším případě vyměnit. U spár se zase doporučujme využít kvalitního tmelu.

Častým problémem je také vlhkost. Pokud se na podlahu něco vylilo, může se objevit výrazné vyboulení. I tady je nejlepší pomocí oprava poškozeného místa tak, že se současné parkety vymění. Alternativně je možné dané místi zahřát a poté výrazně zatížit, na několik dní. To by mohlo vést k tomu, že vyboulení zmizí.

Lak je nutností

Na závěr renovace parket se neobejdete bez laku. Ten je důležitý hlavně jako ochranná vrstva. Parkety by měly být dokonale čisté, odmaštěné, bez prachu a poté se na ně vrstva laku nanáší. Také nezapomeňte na to, že lak na parkety dávno není jenom bezbarvý, ale že existuje i řada variant, které mají různé odstíny. Díky tomu není nutné zachovat původní odstín parket, ale lze mít doma jiní, zcela nový.

Laisser un commentaire