Recept na rychlý a chutný zelný koláč

Hledáte inspiraci na rychlý oběd, nebo večeři? Pak pro vás máme výborný tip. Tento zelný koláč se zakysanou smetanou nejen, že skvěle chutná, on lahodí i oku. Mimo jiné je poměrně dietní a žaludek vám po něm rozhodně neztěžkne. Jeho přípravu zvládnou i začátečníci. Konzumovat jej můžete i studený na svačinu. Obsahuje zdravé zelí a blahodárnou zakysanou smetanu, plnou bílkovin.

Co budete potřebovat k přípravě koláče se zelím?

Obstarejte si tyto základní ingredience:

  • 600 gramů bílého zelí
  • 125 gramů másla
  • 180 gramů zakysané smetany
  • 150 gramů hladké mouky

Pak si ještě připravte: 3 vejce, kypřící prášek, 3 lžíce majonézy (nebo kefíru), sůl na dochucení.

Jak postupovat při přípravě zelného koláče

Hlávku bílého zelí si omyjte pod teplou vodou, očistěte od košťálu a pokrájejte na tenké nudličky. Můžete ji také nakrouhat na struhadle do hlubší mísy. Máslo rozpusťte v mikrovlnné troubě a vlijte jej do mísy s nastrouhaným, či pokrájeným bílým zelím. K ruce si posléze vezměte plech a vymažte ho olejem, či máslem a můžete také vysypat moukou. Rovněž je možné jej vystlat pečícím papírem.

Zelí pak vysypte do plechu a rovnoměrně rozprostřete. Na zapékací zálivku si pak vymíchejte v malé misce majonézu se zakysanou smetanou, kypřícím práškem, solí, moukou a vejci. Místo majonézy lze použít i kefír (100 ml). Vytvořte homogenní směs, kterou zelí v plechu po celé ploše přelijte. Připravenou hmotu pak vložte do trouby a pečte asi 40 minut při 180 stupních Celsia.

Zelný koláč pěkně zezlátne a rozvoní celý váš byt. Tuto pochoutku budete ihned milovat. Recept lze samozřejmě ještě vylepšit o jakékoliv přísady, dle vašich chutí. Skvěle se do koláče hodí i uzeniny, maso, houby, nebo brambory, či strouhaný sýr, který dodá křupavou kůrku a lahodnou chuť. Podávat zelný koláč můžete se zeleninovým salátem, nebo si na něm pochutnat jen tak, se sklenicí dobře vychlazeného piva. Dobrou chuť!

Laisser un commentaire