Recept na úžasný dort, který vypadá jako šachovnice. Zaujměte nejenom návštěvy

Přemýšlíte, jak v rodině oslavence překvapit originálním, a ještě k tomu velice chutným dortem? Tento dort bude zaručeně ten pravý. Je sice trochu časově náročnější, ale výsledek rozhodně stojí za to. Ten, koho tímto krásným a výborným dortem postíte, bude nadšený. Pojďme se pustit do práce!

Jaké ingredience budete potřebovat na dort vzhledem připomínající šachovnici?

V první řadě si budete muset upéct dva korpusy, abyste vytvořili světlou a tmavou část své „jedlé šachovnice“. Na obě těsta jsou ingredience stejné, do toho kakaového pak dáte pouze dvě lžíce kakaového prášku. Potřebujete tyto suroviny:

  • 8 vajec
  • 150 gramů cukru
  • 7 lžic mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku, špetka soli a 2 lžičky vanilkového cukru

Jak připravit vanilkový a čokoládový korpus

Pracujte ve svou mísách, jedna bude určená pro vanilkové těsto a jedna pro to kakaové. Suroviny výše uvedené si tak rozdělte zhruba na polovinu (4 a 4 vejce, 75 a 75 gramů atd.) Nejdříve si oddělte pečlivě žloutky od bílků a z těch pak vyšlehejte tuhý sníh. Do tuhého sněhu pak postupně ručně přimíchávejte cukr moučkový i vanilkový.

Následně do bílkové hmoty vložte i vaječné žloutky a kypřící prášek, vše řádně promíchejte. Obě hmoty pak rovnoměrně rozprostřete na 2 plechy vystlané pečícím papírem o rozměrech asi 18 x18 centimetrů a dejte do trouby upéct asi na 30 minut při 180 stupních Celsia. Těsta na plechu dávejte do trouby po jednom. Oba upečené korpusy pak nechte vychladnout.

Ingredience potřebné na přípravu čokoládového krému

Abyste měli chutnou náplň do vašeho kreativního dortu, je zapotřebí těchto surovin:

  • 300 až 400 gramů hořké čokolády na vaření
  • 500 mililitrů smetany ke šlehání (30 %)

Na dekorace si pak můžete připravit i 100 gramů bílé a hořké čokolády. Krém zhotovíte tak, že hořkou čokoládu rozpustíte ve vodní lázni a přimícháte k ní postupně smetanu, musí být pokojové teploty. Vytvoříte homogenní hustou hmotu, kterou necháte vychladnout.

Tvoření šachovnice pomocí korpusů

Je potřeba, abyste si nyní vytvořili jednotlivé čtverce, které budete do sebe skládat z čokoládového a vanilkového korpusu. Jako šablony můžete použít čtverce vytvořené z kartonu, nebo čtvrtky. Postačí však i obyčejný papír. Připravte si šablony čtverců různých velikostí a postupně oba korpusy dle nich vyřezávejte nožem.

 

Výsledné čtverce pak ještě ořízněte uvnitř, abyste utvořili jen čtvercové rámy. Tyto rámy pak budete střídavě skládat dohromady, nejdříve vanilkový korpus, pak čokoládový, zase vanilkový, a tak pořád dokola, než vyplníte celý čtverec. Vznikne vám tak ve výsledku čtverec dvoubarevný. Tak vytvoříte asi 4 patra na dort.

Kompletace dortu

Hotová čokoládo vanilková patra pak pomocí krému připevněte na sebe. Korpusy můžete pokapat i cukrovým sirupem, který si snadno uděláte z vody a cukru. Krému dávejte mezi jednotlivá patra dostatek.

Když máte zkompletováno, krém navrstvěte i na vrch a boky dortu, zkrátka po celé ploše. Když krémem dort potřete, zarovnejte a nechte v chladničce ztuhnout. Mezi tím si pomocí hořké a bílé čokolády připravte dekorace, které dotvoří celkový dojem. Na pečící papír vylejte pruhy rozpuštěné hořké a bílé čokolády a nechte ztuhnout.

Pak z plátů tvořte kostičky na „šachovnici“. Čokoládové čtverce pak pokládejte na vrchní stranu dortu, podle vzoru šachovnice. Vše pak nechte ještě vychladit a dort pro oslavence je hotov!

Kdybyste dort vzhledem připomínající šachovnici chtěli ještě vylepšit, je možné jednotlivá patra dortu prokládat nějakým dobrým ovocem, například borůvkami, banánem, jahodami, malinami. Možné je korpusy kropit i jakýmkoliv sladkým likérem, dort pak ale nebude určený pro děti. Přejeme vám dobrou chuť!

Laisser un commentaire