Rychlý a chutný dort s marmeládou oslní chutí, i bleskovou přípravou

Dostali jste chuť na něco sladkého a nechcete se odbýt průmyslově vyráběnými sladkostmi? Pak je nasnadě si upéct nějaký vlastní dort. Možností je mnoho, stejně jako receptů. Je to jen na vaší trpělivosti, zručnosti a preferencích, co vlastně rádi mlsáte. Mnozí milovníci sladkého se neobejdou třeba bez čokolády, někdo radši zase dorty ovocné, kde čokoláda nefiguruje vůbec. My zde pro vás máme recept na lahodný dort bez kakaa a čokolády, na kterém si pochutnají všichni ve vaší domácnosti. Pojďme se do toho pustit.

Co budete potřebovat za ingredience na dort s marmeládou?

Na těsto si připravte tyto suroviny:

  • 100 gramů másla
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 150 mililitrů mléka
  • 300 gramů polohrubé mouky

Dále budete potřebovat tyto ingredience: kypřící prášek, vejce, vanilkový cukr, špetka soli. Suroviny vystačí na dort o průměru asi 24 centimetrů.

Co budete potřebovat na náplň do dortu?

Na marmeládovou náplň si obstarejte: 300 gramů meruňkového džemu, kukuřičný škrob. Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.

Jak připravit těsto na marmeládový dort

Nejprve si v hluboké míse špachtlí utřete máslo s cukrem vanilkovým i moučkovým, pak přisypejte trochu soli. Vznikne hladká máslová hmota. Posléze přidejte do směsi vejce a prosejte mouku spolu s kypřícím práškem.

Vymíchejte homogenní vanilkovou hmotu o husté konzistenci. Třetinu vzniklého těsta pak přesuňte do cukrářského sáčku a zbytek vlijte do kulaté formy na koláč, kterou vypodložte pečícím papírem.

Kompletace dortu před jeho upečením

Těsto máte již v kulaté dortové formě rovnoměrně rozprostřeno. Nyní je potřeba, abyste si připravili marmeládovou směs. Tu jednoduše zhotovíte z meruňkového džemu a trošky kukuřičného škrobu. Hotovou náplň pak navrstvěte na těsto. Vezměte si nakonec cukrářský sáček se zbylým těstem a vytvořte jím na rozprostřenou meruňkovou náplň úhledné mřížky. Pak dejte dort do trouby a pečte asi půl hodiny při 180 stupních Celsia.

Servírování dortu

Dort s meruňkovou náplní nechte vychladnout a poté podávejte například s kopečkem vanilkové zmrzliny, nebo zakysanou smetanou. Můžete přidat i čerstvé meruňky, pokud je máte rádi, nebo jiné sezónní ovoce. Je to jen na vás. Perfektně zákusek doplní šálek dobré kávy, anebo vašeho oblíbeného čaje. Přejeme vám dobrou chuť.

Laisser un commentaire