Tato polévka je základ vaření. Naučte se poctivý vývar z několika surovin

Polévka je vhodným řešením, pokud přemýšlíte o tom, jak uvařit rychle a jednoduše na několik dní dopředu. Hodí se k obědu, nebo večeři. Receptů na polévky je požehnaně a stačí si jen vybrat. V teplých měsících můžete sáhnout třeba po gaspachu a v zimě bude jistě chutnat například bramboračka, uvařená s vlastnoručně natrhanými houbami. Je to jen na vás.

Tato polévka je tak trochu postavena na tom, co dům dal. Zároveň je ale velice zdravá, protože v ní najdete velké množství různých druhů zeleniny jako je například mrkev, prospěšná na zrak, rajčata plná vitamínů a vlákniny, zelí, které doplní hlavně vitamín C. Proto neváhejte, zapátrejte po tom, co máte všechno v lednici, nebo na zahrádce a uvařte si ji. V létě vás skvěle osvěží a v zimě zodpovědně zahřeje.

Co budete potřebovat za ingredience?

Připravte si následující suroviny:

  • kilo masa (nejlépe vepřového)
  • jedna velká cibule
  • jedna petržel (kořen)
  • jeden celer, dvě mrkve

Ze zeleniny si pak ještě obstarejte: dvě brambory, bílé hlávkové zelí (asi 300 gramů), květák, dvě rajčata, hrášek v konzervě. Mezi další přísady pak patří: pepř, kuřecí, nebo hovězí vývar (200 ml), citron, petržel, nebo estragon, sůl, tři lžíce oleje.

Jak postupovat při přípravě polévky?

Nejprve si vepřové maso nakrájejte na kostky a dejte do hlubokého hrnce. Na oleji smažte do zlatova a poté přilijte asi 3 litry studené vody a vařte, dokud maso nezměkne. Bude to trvat asi tak hodinu. Mezitím si omyjte zeleninu a pokrájejte na malé kostičky. Začněte s celerem, cibulí, petrželí a mrkví. Tuto směs pak dejte na pánev a na oleji osmahněte, smažte do té doby, než zelenina nezměkne. Až bude zeleninová směs měkká, tak ji přihoďte do vody s masem a vařte dalších deset minut. Nyní je na řadě květák, brambory a zelí. Vše pokrájejte na kostky a vložte do hrnce spolu s trochou soli a dále vařte. Na závěr do polévky přidejte pokrájená rajčata, hrášek a vývar, povařte asi deset minut.

Dochucení polévky a servírování

Až bude polévka uvařená, odstavte ji z plotny a ochuťte citrónovou šťávou, bylinkami, případně dosolte, opepřete. Hotovou Tradiční polévku servírujte s čerstvým pečivem, jako třeba s chlebem, houskou, rohlíkem. Výborným doplňkem pokrmu je také se zakysaná smetana, nebo nakládaná paprika. Kdo miluje pálivá jídla, může si Tradiční polévku dokořenit čerstvým, nebo sušeným chilli. Samozřejmě variace zeleniny použité k vaření jídla můžete dle obliby a aktuální dostupnosti obměňovat. Kdybyste si náhodou nepochutnali na tomto druhu polévky, lze taktéž použít i papriku, nebo řepu, která obsahuje plno antioxidantů, které podpoří detoxikaci organismu. Maso můžete rovněž nahradit například kuřecím, nebo hovězím. Záleží opravdu jen na tom, co preferujete a v polévce máte rádi. Přejeme vám dobrou chuť.

Laisser un commentaire