Upečte si tento vanilkový koláč netradičně. Trouba není potřeba

Pakliže jste dostali chuť na něco sladkého a nefunguje vám trouba, v které byste si mohli něco upéct, nezoufejte. Mlsat není zapovězeno ani těm, kteří doma troubou nedisponují! Skvěle si svůj oblíbený koláč, či piškot upečete i na obyčejné pánvi, v které obvykle vaříte zcela jiné pokrmy. Pánvička je totiž praktický pomocník, který chybějící troubu dost dobře zastoupí. Přinášíme vám tento jednoduchý a rychlý recept, na vanilkový koláč, který můžete použít docela dobře i na jakýkoliv narozeninový dort.

Co budete potřebovat na nepečený zákusek?

Než začnete připravovat těsto, ověřte si, zda máte doma k dispozici kromě pánve i kulatou formu na koláč a kousek alobalu. Na korpus si pak obstarejte tyto ingredience:

  • 6 vajec (vychlazených z lednice)
  • 150 gramů moučkového cukru, lžička vanilkového cukru, vanilkový extrakt
  • 130 gramů polohrubé mouky, lžička kypřícího prášku
  • 50 gramů změklého másla a špetka soli

Jak postupovat při přípravě zákusku?

U vajec vychlazených v lednici si oddělte žloutky od bílků, z těch pak ušlehejte mixérem, nebo metličkou tuhý sníh. Do sněhu z bílků pak postupně přisypávejte moučkový cukr, vanilkový cukr a extrakt z vanilky (mohou být i zrníčka z vanilkového lusku).

Pak přidejte do hmoty i vaječné žloutky. Vymíchejte kompaktní polotekutou hmotu. Posléze prosejte do mísy s těstem polohrubou mouku a přijdete kypřící prášek. Nakonec vmíchejte ještě rozpuštěné máslo (nemělo by být horké).

Pečení koláče

Připravené těsto pak vlijte do kulaté formy vymazané olejem a vysypané moukou, můžete také vystlat pečícím papírem. Na řadu přichází trik s pánvičkou. Do té na dno položte čtverec poskládaného alobalu, dostatečně vysoký a na něj do pánve položte formu s těstem.

Pánvičku pak přikryjte kompatibilní poklicí a nechte piškot péct asi půl hodiny, aniž byste odklápěli poklici. Je to neuvěřitelné, ale opravdu to funguje a koláč se vám krásně upeče, aniž byste měli doma troubu. Hotový koláč pak vyklopte na talíř a nechte chvíli vychladnout.

Servírování koláče

Upečený korpus můžete třeba rozříznout a naplnit oblíbeným krémem, nebo šlehačkou a kopou čerstvého ovoce. Je možné jej polít i čokoládovou polevou a jíst jen tak. Ke kávě či čaji je tento rychlý a jednoduchý vanilkový zákusek ideální a jeho závěrečná úprava před konzumací je zcela a jen na vás. Přejeme dobrou chuť!

Laisser un commentaire