Zapečená cuketa s mletým masem: Zdravé a rychlé jídlo pro každou příležitost

Hledáte tip na zdravou a chutnou večeři? Variantu pro milovníky masa i zeleniny? Pak vám přinášíme tento recept, v kterém je zakomponovaná zdravá cuketa a skvělé mleté maso. Každý si v tomto jídle najde to své. Pokrm, který nezklame!

Proč vařit s cuketou?

Cuketa je prakticky zcela dietní, protože obsahuje až 90 procent vody. Zbytek tvoří hlavně vitamíny A, B, C, minerály, stopové prvky a především vláknina. Doporučuje se pro své vlastnosti hlavně k redukčním dietám. Původem je tato zelenina z Mexika. K dostání na našich trzích po dlouhou dobu prakticky nebyla. Do země se začala dovážet ve větším množství až někdy kolem devadesátých let. Do té doby byla k dostání pouze v omezeném množství. Cuketa sama o sobě nemá žádnou specifickou chuť, proto je skvělé ji kombinovat s různými druhy masitých pokrmů. Výborně se hodí i do zeleninových směsí typu ratatouille. Chutná je však i grilovaná, či nakládaná v sladkokyselém nálevu. Využití má tato zelenina neskutečné. Má své stálé příznivce, najdou se ale i tací, kterým třeba vůbec nechutná. Každý člověk má zkrátka jiné chutě.

Co budete potřebovat na zapečenou cuketu s mletým masem?

Mezi hlavní ingredience, které potřebujete můžeme zařadit:

  • 3 středně velké cukety, 3 větší rajčata, rajčatová omáčka
  • 100 gramů mletého masa (hovězí, nebo kombinace s vepřovým)
  • 100 gramů strouhaného tvrdého sýru
  • 20 gramů zakysané smetany, koření dle chuti (pepř, sůl, bylinky)

Jak postupovat při přípravě pokrmu

Nejprve si teplou vodou opláchněte cukety a nakrájejte je na asi 5 milimetrů tenká kolečka. Pak přijdou na řadu rajčata, která připravte stejným způsobem. Obě zeleniny by měly mít plátky podobně silné. Potom si ochuťte v misce mleté maso pomocí soli, pepře a preferovaných bylinek. Můžete přidat bazalku. Perfektně se bude do masa hodit i lisovaný česnek. Směs řádně promíchejte.

Připravená zeleninová kolečka pak potírejte masovou hmotou a tvořte takzvané „sendviče“, které se budou skládat z jednoho plátku cukety, vrstvy mletého masa a plátku rajčete. Takto vytvořené sendviče postupně skládejte do olejem vymazané zapékací misky, nebo na pečící papír. Pokládejte v pravidelných řadách do momentu, než zaplníte celé dno pekáčku.

Zapékací omáčka na cuketový pokrm

Nyní si připravte omáčku, kterou směs v zapékací misce přelejete před zapečením. Smíchejte rajčatovou omáčku se zakysanou smetanou a přelejte tekutinou maso se zeleninou. Na vrch můžete nasypat vámi preferované množství strouhaného tvrdého sýru – ten je ale lepší přidat na pokrm až těsně před koncem pečení, aby se vám nespálil. Připravené jídlo dejte do trouby na 30 až 40 minut zapékat.

Servírování pokrmu

Až se cuketa s mletým masem zapečou a vytvoří se na povrchu zlatavá sýrová kůrka, neodoláte ani vteřinu. Tento pokrm nejen, že nádherně vypadá a voní, také přímo božsky chutná. Zamilujete si jej. Jídlo se dá jíst nejen teplé, ale i studené. Skvělé je k porci přidat i trochu zakysané smetany, nebo čerstvý zeleninový salátek.

Můžete jím pohostit svou milou rodinu, nebo jakoukoliv návštěvu, která si od vás pak ráda vezme recept. Nemusíte však zůstat pouze u této varianty, lze přidat například i papriky, nebo žampiony a jídlo zas bude o něco dokonalejší! Jezte cukety, jsou zdravé! Přejeme vám dobrou chuť.

Laisser un commentaire