Zapečená polenta s uzeným masem, vejci a sýrem recept

Polenta je kukuřičná krupice, která se vyrábí z kukuřičné mouky, soli a vody. Lze ji zakoupit již jako hotový výrobek, nebo si ji můžete vytvořit z těchto výše uvedených surovin. Polenta obsahuje dostatek bílkovin, vlákninu, rovněž také vitamíny a minerály, proto je poměrně zdravým pokrmem. Tato sypká směs se dá všestrannými způsoby zužitkovat. Hitem je hlavně v italské kuchyni, znají ji však na celém světě a používají převážně v Černé Hoře, Rumunsku a Chorvatsku.

Možnosti jídel s polentou jsou rozsáhlé. Někdo si z ní například rád vaří kaši, tvoří placky, nebo ji podává uvařenou jako přílohu k masům a zelenině. Skvělá je polenta i pečená. Děti zase uvítají varianty na sladký způsob. My vám přinášíme recept na pečenou polentu s uzeným masem, vejci a sýrem, která vám zcela jistě zachutná.

Potřebné suroviny na zapečenou polentu

Než se pustíte do práce, obstarejte si tyto suroviny:

  • 300 gramů kukuřičné polenty
  • 300 gramů uzeného masa (nejlépe vepřové šunky)
  • 200 gramů ricotty
  • 200 gramů tvrdého sýra

Pak ještě nezapomeňte na: 200 mililitrů smetany na vaření, 1 a půl litru mléka, 4 vejce, 2 lžíce oleje,

Jak postupovat při přípravě zapečené polenty

Uzené vepřové maso si nakrájejte na menší kostičky a osmahněte na rozpáleném olivovém, nebo slunečnicovém oleji v pánvičce. Nechte pražit asi pět minut. Občas promíchejte. V rendlíku si přiveďte k varu litr a půl mléka, ochuťte ho solí a vsypte kukuřičnou polentu v momentu, kdy mléko bude vřít. Míchejte do zhoustnutí. Až bude kukuřičná polenta hotová, tak do hmoty ještě vmíchejte smetanu na vaření, aby trochu zřídla, tím ji také trochu zjemníte.

Pak si vezměte kulatou formu o průměru asi dvacet centimetrů a vymažte ji máslem. Nalijte do ní třetinu zhotovené kukuřičné polenty. Na hmotu poté navrstvěte ricottu, strouhaný tvrdý sýr a třetinu opraženého uzeného masa. Suroviny přikryjte další vrstvou polenty. Na vrch následně dejte zbývající sýr a ricottu, zasypte uzeným vepřovým masem. Do polenty ještě udělejte 4 díry a do nich vyklepněte vejce.

Dejte zapéct do předehřáté trouby na půl hodiny při 180 stupních Celsia. Až bude zapečená polenta hotová, podávejte ji se zeleninovým salátkem, nebo jen tak. Skvělý je tento pokrm i jako příloha k masitému či zeleninovému jídlu. Nejen, že dobře chutná, ale i skvěle vypadá! Nechte si chutnat.

Laisser un commentaire