Zapomeňte na kupované uzeniny. Domácí salám je nejen chutnější, ale i zdravější

Kvalita potravin se neustále zhoršuje. Sehnat dnes chutné a dobré uzeniny je téměř nemožné. Namísto masa dnes na pultech najdeme spíše jakési kořeněné směsi odřezků, kůží a zbytků, které se pouze prezentují v lákavém obalu. Chuť a konzistence ale vždy prozradí, že tyto výrobky mají ke kvalitní šunce nebo salámu opravdu hodně daleko.

Vyplatí se tedy vůbec tyto výrobky kupovat? Není lepší vyrobit si doma vlastní salám, který bude obsahovat jen to, co do něj dáte? Žádná voda nebo přebytečná sůl – jen maso, které si sami zpracujete. Nemusíte se bát, výroba domácího salámu je díky tomuto návodu velmi snadná. A když jej jednou ochutnáte, jiný už chtít nebudete.

Postačí pár ingrediencí

Na výrobu uzeniny si nachystejte tyto ingredience:

  • 100 g slaniny
  • 300 g libového vepřového masa
  • 300 g mastného masa vepřového masa (krkovice, bůček apod.)
  • 300 g hovězího masa
  • 17 g soli
  • 1 lžíce sušených brusinek
  • pepř, oblíbené koření

Jak postupovat? Nejprve si nakrájejte slaninu, vepřové maso i hovězí maso na menší kostky. Nyní budete potřebovat vhodný mlýnek na maso. Naše babičky doma měly obyčejný ruční kovový mlýnek, který fungoval skvěle, dnes se však dají použít i moderní elektrické varianty, které práci udělají za vás. Většinu masa tedy najemno pomelte, aby vznikla hustá pasta. Bokem si můžete nechat několik kousků libového masa, které salámu dodají strukturu, ale není to nezbytně nutné.

Chuť skutečného masa

Připravte si hlubokou misku a vložte do ní mleté ​​maso společně s kousky vcelku, které jste si odložili bokem. Do směsi přidejte sůl, pepř, bylinky a jiné koření dle vaší chuti. Přimíchejte také sušené brusinky. Nic z toho ale není nutné, vše volte dle vlastní chuti. Brusinky se dají vhodně nahradit i jinými sušenými plody nebo mandlemi, ale můžete je i zcela vynechat. Záleží na tom, co vám chutná. Směs dobře prohněťte, zakryjte igelitovým sáčkem nebo fólií a nechte v lednici několik hodin uležet.

Poté si připravte dostatek potravinářské fólie a směs na ni vyklopte. S pomocí fólie vytvarujte směs do tvaru válečku – tak, aby výsledný produkt připomínal co možná nejvíce běžný salám. Na tvaru ale vůbec nezáleží. Maso do fólie dobře zabalte a utěsněte. Než dáte maso vařit, propíchněte do fólie párátkem několik malých dírek, kudy bude unikat pára.

Ve velkém hrnci salám vařte asi 2–3 hodiny. Poté vyndejte, nechte vychladnout a krájejte na tenké plátky. Salám lze skladovat v lednici po dobu jednoho týdne. Uvidíte ale, že se po něm zapráší daleko dřív.

Laisser un commentaire