Povedená renovace bytu veteránky z 2. světové války

Fotografie: Imgur / Anton Savčuk

Možná jste s oblibou sledovali poměrně nedávno vysílaný pořad, v němž tým návrhářů ze Spojených států amerických pomáhal provádět renovace bydlení pro potřebné rodiny, případně jejich dům zcela znovu vybudovali, a to společně s nějakou místní stavební firmou.

Jednalo se například o rodiny s vážně postiženým členem, rodiny s téměř zničeným domem po nějaké živelní události a podobně.

Fotografie: Imgur / Anton Savčuk

Princip fungoval tak, že tým zjistil základní zájmy jednotlivých členů rodiny, zařídil jim dovolenou a v jejich nepřítomnosti obvykle v průběhu jednoho týdne provedl zásadní změny jejich domu, který také nově zařídil vším potřebným.

Málo se však ví, že podobné, byť o něco skromnější projekty, jsou také na opačné straně někdejší železné opony, v Rusku.

Fotografie: Imgur / Anton Savčuk

Ruský projekt pro válečné veterány

Pokud jde o Rusko, zde se jedná například o soukromý projekt jedné malé firmy vedené Antonem Savčukem, která se zaměřuje na potřebné renovace bydlení pro válečné veterány. Jedná se o tým mladých lidí, kteří však považují za svou čest pomáhat těmto hrdinům, kteří mají často velice omezené finanční prostředky, k důstojnějšímu bydlení.

Pokud jde o náklady na renovaci, bývají pokryty jak z příspěvků samotných zaměstnanců, tak z prostředků diváků kanálu, který firma za tímto účelem zřídila na světově nejsledovanějším webovém video portálu. Jednotlivé renovace jsou zdokumentovány a zájemci jich mohou shlédnout již více než 20.

Fotografie: Imgur / Anton Savčuk

Jak vyplývá ze slov samotného autora tohoto projektu, veteráni jsou samozřejmě potěšeni úpravami prostor sloužících k jejich bydlení, ale ještě důležitější je pro ně zájem mladých o jejich osobu a možnost strávit s nimi nějaký čas. Na rozdíl od obdobných zahraničních pořadů jsou totiž veteráni v průběhu renovace spolu s týmem.

Příběh Valentiny Grigorjevny

Jednou z veteránek 2. světové války, jejíž byt byl vybrán pro renovaci, byla také již téměř devadesátiletá Valentina Grigorjevna, která se aktivně účastnila bojů a byla také vězněna v jednom z nacistických koncentračních táborů.

Fotografie: Imgur / Anton Savčuk

Pokud jde o renovaci, rozpočet byl sice omezený, přesto však umožnil zcela proměnit a zútulnit jak kuchyň, tak také ložnici paní Valentiny, která se na opravách také sama podílela nejen tím, že uklízela, ale zejména tím, že s pracovníky hovořila a povzbuzovala je.

Stěny kuchyně dostaly nový, světlý nátěr, kuchyň byla také vybavena novou linkou a světlou plovoucí podlahou. Pan Valentina se vyjádřila, že po takové kuchyni dlouho toužila a že se v ní cítí opravdu spokojeně.

Fotografie: Imgur / Anton Savčuk

Ložnice byla velice malá a její prostor navíc zmenšovaly dveře, které se otevíraly dovnitř. Tým provedl zaizolování stěn a dveře po dohodě s paní Valentinou nahradil vzdušným závěsem.

Staré tapety na stěnách byly nahrazeny moderními ve světlém tónu a místnost byla dále vybavena bílými skříněmi, moderní postelí a pohodlným křeslem. Na závěr předal tým paní Valentině kytici a ta byla za vše velice vděčná.

Laisser un commentaire